SkverFoto: PrintScreen - YouTube/Wikipedia

Šta je Natalijina ramonda, simbol Dana primirja u Srbiji

Autor: InfoKG
14:36 | Subota, 11 11 2023

Amblem Dana primirja u Srbiji sastoji od motiva odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka, zeleno-crne trake koja okružuje stilizovani prikaz ljubičastog cveta, Natalijine ramonde. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika, piše n1info.rs.

Ramonde imaju mogućnost vaskrsenja kada je suša – prividno izgledaju kao mrtve, a kad dođe kiša ožive, i zato je zovu „cvet Feniks“.

Ta ugrožena biljka raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan, gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Ana Ražaničanin sa Biolškog fakulteta ranije je za N1 izjavila da u stakleniku Botaničke bašte mogu da se vide ramonde, ali ne i njihov cvet, jer svetaju u proleće.

Postoji Srpska ramonda i Natalijina ramonda. Prvu je, kako je navela, otkrio Josif Pančić 1847. na planini Rtanj, a Natalijinu je otkrio dr Sava Petrović 1882. i ime joj dao po kraljici Nataliji Obrenović.

Razlika je u obliku listova i boji cveta, objasnila je Ražaničanin. „Male su razlike po izgledu, ali razlikuju se i po tome što rastu na različitim mestima“, navela je sagovornica N1.

Natalijina ramonda je u Srbiji „strogo zaštićena vrsta“ što znači da je strogo zabranjeno i kažnjivo njeno sakupljanje i narušavanje staništa.

Iz Zavoda za zaštitu prirode su, međutim, upozoravali da opstanak te vrste ugrožavaju mikroklimatske promene u njenom staništu, infrastruktura, urbanizacija, izgradnja brana u klisurama i kanjonima, sakupljanje tih cvetnih biljki radi gajenja na drugom mestu.

Zaštićena područja Natalijine ramonde su Park prirode „Sićevačka klisura“, Specijalni rezervat prirode „Jelašnička klisura“, Specijalni rezervat prirode „Suva planina“, Nacionalni park „Šar planina“.

Dan primirja se od 2005. godine u Srbiji obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama, a od 2012. se obeležava kao državni praznik.

Naime, tog dan su 1918. godine u železničkom vagonu u Кompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Izvor: n1info.rs