Skver

Sve o pici - upoznajte najpoznatije specijalitete italijanske kuhinje

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 28 09 2022

Pica je jedno od najpoznatijih jela na svetu i svakako ono koje je italijanskoj kuhinji podarilo slavu kakvu danas uživa. Pica danas postoji u različitim varijantama, a moderni recepti razlikuju se od tradicionalnih u određenim aspektima.

U nastavku teksta naučićemo vas sve o najpopularnijim verzijama ovih specijaliteta, od njihovih tradicionalnih recepata, do onoga što možete očekivati u današnjim picerijama.

Sveži sastojci - najbitnija praksa vrhunskih pica majstora

Ukoliko se pitate kako u vrhunskim picerijama pica uvek bude tako sočna i ukusna, otkrićemo vam tajnu. Najveću zaslugu za to imaju iskustvo kuvara i korišćenje kvalitetnih sastojaka u pripremi pice.

U ozbiljnim picerijama sastojci se naručuju često i u malim količinama, kako bi se pred svakog gosta servirala najkvalitetnija jela. Ovo je naročito bitno za sir, jer se on stajanjem menja, te užitak neće biti isti kada dobijete picu prilikom čije pripreme je korišćen sir star nedelju dana, naspram one na kojoj se nalazi sir koji je jutros stigao iz nabavke.

Ovo nije slučaj samo za pice - sveži sastojci predstavljaju prekretnicu u ukusu svih jela, pa tako i paste, rižota i drugih italijanskih specijaliteta.

Pica margarita - tradicionalni specijalitet italijanske kuhinje

Pica margarita predstavlja najtipičnijeg predstavnika tradicionalne napuljske pice, a proces njenog nastanka jednako je zanimljiv kao i njen ukus. Prema najpoznatijoj legendi, ova pica nastala je krajem 19. veka, kada je poznati pica majstor Rafael Espozito trebalo da napravi picu u čast posete kraljice Margarete. 

Sastojci koje je odabrao bili su vrlo jednostavni: paradajz, bosiljak i mocarela, a odabrao ih je sa ciljem da svojim bojama podsećaju na italijansku zastavu. Od nekoliko pica koje je napravio za ovu priliku, kraljici se svidela upravo ova, zbog čega je kasnije i dobila ime po njoj.

Dakle, tradicionalni nadev za margaritu su svež paradajz, mocarela i bosiljak na tankom domaćem testu. Međutim, današnji recept je malo promenjen, a varira od picerije do picerije.

U određenim picerijama trude se da zadrže autentični doživljaj tradicionalne italijanske pice, dok na drugim mestima možete očekivati i dodatak pelat paradajza i parmezana ili druge vrste žutog sira.

Pica kaprićoza - najpopularnija brza hrana na našim prostorima

Od svih vrsti pica, kaprićoza se čini najpoznatijom, bar na našim prostorima. Iako će Italijani na pomen pice prvo pomisliti na Margaritu, nama će na pamet ipak prva pasti kaprićoza.

Klasičan recept za današnju karpićozu, koji nam je svima vrlo dobro poznat, sastoji se od pelat paradajza, sira, šunke, šampinjona i maslina, a najčešći dodaci su origano i kečap.

Međutim, zanimljivo je znati da se originalan recept za kaprićozu malo razlikuje. Naime, u Italiji se na kaprićozu dodaju paradajz, mocarela, italijanska kuvana šunka, pečurke i artičoke, dok su masline opcione.

Quattro stagioni - italijanska godišnja doba pretočena u specijalitet

Recept za picu quattro stagioni ili četiri godišnja doba vrlo je sličan tradicionalnoj kaprićozi. Naime, on sadrži artičoke, paradajz, pečurke i šunku ili masline, ali svi sastojci su drugačije raspoređeni.

Dok je kaprićoza prošarana svim sastojcima, za četiri godišnja doba testo je podeljeno na četiri dela, a na svaki deo ređa se po jedna namirnica. Zanimljivo je da ove namirnice predstavljaju godišnja doba, te artičoke predstavljaju proleće, paradajz i bosiljak leto, pečurke jesen, a šunka, pršuta ili masline predstavljaju zimu.

Međutim, različite picerije prave različite kombinacije za ovu vrstu pice. Zato, kada sledeći put budete posetili piceriju, najbolje bi bilo da se raspitate koja je njihova kombinacija pre nego što se odlučite za nju.

Quattro formaggi - četiri vrste sira za bogato iskustvo ukusa

Recept za ovu picu je vrlo jednostavan a sastoji se od ukusnog domaćeg testa i četiri različite vrste sira, koje nisu odvojene kao sastojci kod četiri godišnja doba, već su svi sirevi pomešani i stopljeni zajedno.

Tradicionalno, glavni sastojci ove pice su mocarela i gorgonzola, poznat još i kao plavi ili buđavi sir. Oni predstavljaju vrlo zanimljiv spoj blagog i oštrog ukusa. Ostali sirevi koji se koriste u Italiji se razlikuju od regiona do regiona, dok se kod nas pored gorgonzole uglavnom koriste parmezan, kačkavalja, pica sir ili dimljeni sir. 

Moderne varijante pice u čikaškom i njujorškom stilu

Novi recepti i stilovi pice konstantno nastaju, a jedna od najpoznatijih modernih varijanti na svetu jeste čikaška pica, takozvana Chigaco style pica. Nastala je sredinom 20. veka u Americi, i od tada je najpopularnija varijanta pice na ovom kontinentu.

Čikaški stil pice poznat je po tome što ima debelu koru, obično se peče u plehu i napunjen je velikom količinom nadeva. Ova vrsta pice postala je toliko popularna širom sveta, da čak i kod nas postoje restorani u kojima možete birati da li želite picu u čikaškom ili italijanskom stilu.

Još jedan popularan stil pice koji je potekao iz Amerike jeste njujorški stil, što je zapravo ona pica kakva se kod nas prodaje na parče. Njene glavne karakteristike su tanka kora koja omogućava lako savijanje pojedinačnog parčeta radi lakše konzumacije.

Danas su popularne i pica sa tunjevinom, pica sa kulenom, vegetarijanske varijante sa različitim povrćem, pa čak i pica u šolji! Takođe, tu su i varijante koje predstavljaju osvrt na današnja popularna jela i na sebi sadrže iste sastojke koji se nalaze u jelima poput karbonare, bolonjeza ili cezar salate.

Izvor: Avokado