Skver

Svetski dan radija: Pandemija COVID 19 naglasila značaj radija za savremena društva

Autor: Jovana Mladenović
10:55 | Subota, 13 02 2021

Svetski dan radija proslavlja se danas, 13. februara, širom planete. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Poruka Odri Azule, generalne direktorke UNESCO, povodom desete godišnjice Svetskog dana radija, koji se obeležava pod sloganom „Novi svet, novi radio“:

Dok slavimo desetu godišnjicu Svetskog dana radija, protekla godina je naglasila u kojoj meri radio, ovaj mladi medij, razvijen pre nekih 110 godina, ostaje od suštinskog značaja za naša savremena društva.
Pandemija COVID-19 podsetila nas je na njegovu dodatnu vrednost, sa prisutnošću od preko 75% u zemljama u razvoju, radio ostaje najpristupačniji medij.

Zbog toga je bio ključno sredstvo za naše delovanje usmereno kao odgovor na krizu.

Pomogao je u spašavanju života omogućavajući prenošenje zdravstvenih uputstava, dostupnost pouzdanih informacija i borbu protiv govora mržnje. UNESCO je iskoristio ovoj potencijal tako što je  proizveo audio poruke bez honorara na 56 jezika i ponudio ih radio stanicama širom sveta kako bi se suprotstavle lažnim glasinama.

Takođe je omogućio kontinuitet učenja za populacije do kojih se moglo doći samo na taj način. UNESCO je, zajedno sa Globalnom koalicijom za obrazovanje, tako razvio efikasno podučavanje putem radio talasa. Na primer, u Demokratskoj republici Kongo, naša organizacija je razvila i proširila obrazovne sadržaje za preko 4 miliona učenika, koji su emitovani na društvenim radio stanicama. 

Radio tako ostaje medij od suštinske važnosti koji dokazuje svoju izdržljivost na dnevnom nivou, zajedno sa svojom sposobnošću da bude inovativan. 

U ovom veku slika, radio prati naša jutra i naše večeri, i ogleda misli sveta koji mora da se čuje da bi se razumeo. Sa nastankom internet radija, podkasta, pametnih telefona i novih tehnologija, on zaista cveta u svojoj drugoj mladosti. 

Svetski dan radija, sa temom “Novi svet, novi radio” afirmiše centralnu ulogu radija, za danas i za sutra, jer nam je više nego ikad potreban ovaj univerzalan humanistički medij, vektor slobode. Bez radija, pravo na informisanje i slobodu izraza, a sa njima i univerzalne slobode, bili bi oslabljeni, baš kao i kulturna raznolikost, jer su društvene radio stanice glasovi onih koji nemaju glasove. 

Na Svetski dan radija UNESCO poziva sve – slušaoce, emitere i audio-vizuelne profesionalce – da slave radio i njegove vrednosti i da promovišu pouzdane informacije kao opšte dobro.