SportFoto: FK Radnički 1923

Čukarički odneo pobedu na "Čika Dači"

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 07 08 2023

Došao je beogradski Čukarički na stadion “Čika Dača” sa oreolom favorita, ali je morao dobrano da se namuči kako bi ga opravdao na terenu i slomio otpor čete trenera Dejana Joksimovića, koja je nakon bledog izdanja na gostovanju u Novom Pazaru ostavila daleko bolji utisak na premijeri pred svojim navijačima. Na kraju, pobedi su se radovali gostujući fudbaleri, mada ne bi bilo nezasluženo i da su bodovi podeljeni na ravne časti – 2:1 (0:0).

Mada se očekivalo da će obilna kiša, koja se ovog nedeljnog popodneva, suprotno ustaljenim verovanjima, sručila na prestonicu Šumadije, i raskvašen teren uticati na kvalitet fudbalske predstave na stadionu “Čika Dača” to se ipak nije dogodilo. Igrači obe ekipe svojski su se potrudili da malobrojnoj kragujevačkoj fudbalskoj publici priušte kakav-takav užitak bez obzira na loše vremenske uslove.

Da neće biti lak plen za četu trenera Dušana Kerkeza, koju uskoro iščekuje premijerni izlazak na evropsku pozornicu, fudbaleri kragujevačkog superligaša pokazali su već u uvodnim minutima susreta. Ko zna kako bi se današnja utakmica na “Čika Dači” odvijala da je lopta nakon udarca glavom Luke Zorića u 4. minutu završila par santimetara niže. Ovako, prečka je bila saveznik gostujuće ekipe u prvoj ozbiljnijoj situaciji na utakmici. Pokušao je u nastavku akcije Damjan Krajišnik da učini ono što Zoriću nije pošlo za nogom, ali nije bio dovoljno precizan.

Samo dva minuta kasnije novo uzbuđenje pred golom Čukaričkog. Ovoga puta se Činedu našao u šansi, ali je njegov udarac u odbojkaškom stilu zaustavo iskusni Nenad Filipović.

Odgovorili su potom gosti preko talentovanog Miladinovića, koji se posle munjevite kontre našao u prilici da ozbiljnije ugrozi Mladenovića, ali je njegov udarac stigao da izblokira Kilijan Bevis. Opasno je bilo pred golom Radničkog 1923 i nakon skraćenog kornera u izvedbi kapitena Čukaričkog Marka Docića. Prozviždala je tada lopta kroz šumu nogu u kaznenom prostoru Kragujevčana i završila svoj put u gol-autu.

Prekidi su ujedno bili i glavni izvor uzbuđenja u poslednjih dvadesetak minuta prvog poluvremena, mada treba izdvojiti iznenadnu priliku za hitronogog Đorđa Ivanovića neposredno pred odlazak na pauzu, kada je na trenutak izmakao pažnji svojih čuvara, ali je onda u pokušaju da podbode loptu ispred Mladenovića prebacio čitav okvir gola.

Uvodne minute drugog poluvremena obeležile su dve dobre prilike za gostujući sastav, koje kao da su najavile vodeći pogodak ekipe trenera Dušana Kerkeza u 57. minutu. Najpre je snažni Badamosi propustio priliku da jedan “otpadak” nakon ne baš sigurne intervencije Mladenovića pospremi u mrežu, da bi nedugo zatim omaleni Miladinović na centaršut Tošića tukao glavom pored gola.

I onda je došao taj famozni 57. minut kada je Marko Docić još jednom pokazao kakav je majstor prekida. Doduše, za ovaj efektan pogodak kapitena Čukaričkog u velikoj meri je zaslužna i odbrana Radničkog 1923, zajedno sa golmanom Mladenovićem koji je morao bolje da reaguje u ovoj situaciji.

Radost fudbalera Čukaričkog trajala je nepunih pet minuta, koliko je bilo potrebno Kragujevčanima da se konsoliduju i uzvrate istom merom. Lopta se nakon udarca Stefana Čolovića sa ivice šesnaesterca i intervencije golmana Filipovića odbila pravo na nogu Žofrija Činede, kome je pripala čast da otvori golgeterski konto kragujevačkog tima u novoj sezoni Mocart Bet Superlige.

Ipak, završnu reč imali su gosti, koji su u 68. minutu uspeli da povrate na trenutak izgubljeno vođstvo. I ovog puta je svoje prste umešao kapiten Docić koji je izveo korner na drugu stativu, odakle je loptu pred gol Radničkog 1923 vratio Bojica Nikčević, a Nemanja Tošić se lukavim udarcem glavom postarao da ona završi iza Mladenovićevih leđa.

Nažalost, Šumadinci ovoga puta nisu imali spreman odgovor u svom napadačkom asortimanu, mada je Čolović u 80. minutu dobrano zagrejao dlanove Nenada Filipovića udarcem sa distance. Na drugoj strani, Ivanović je propustio lepu priliku da stavi tačku na današnju utakmicu. Lopta je nakon njegovog udarca pogodila najpre stativu, a zatim se od Mladenovića odbila u korner.

Sa ne baš prijatnim bagažom od dva startna poraza, četa trenera Dejana Joksimovića narednog vikenda putuje za Bačku Topolu na megdan vicešampionu Srbije i učesniku kvalifikacija za Ligu šampiona, ekipi TSC-a.

U taboru Kragujevčana svakako ne mogu biti zadovoljni činjenicom da su novu sezonu otvorili sa dva poraza, ali trenera Joksimovića može da teši to što su njegovi sledbenici u duelu sa jednom ekipom ozbiljnog kvaliteta pokazali karakter i želju za pobedom.

"Mislim da smo pokazali određenu reakciju u odnosu na prethodnu utakmicu u Novom Pazaru. Odigrali smo prilično hrabro protiv jedne od najkvalitetnijih ekipa u prvenstvu, izašli prilično visoko i naterali je da visokim loptama traži Badamosija. Evidentno je da smo povratili određenu dozu samopouzdanja i da smo više kontrolisali situaciju na terenu kada smo imali loptu u svom posedu. Možda nam je falilo malo više konkretnosti u završnoj trećini terena, ali radićemo na tome u narednom periodu", izjavio je Joksimović.

Strateg “crvenih” detektovao je još jedan problem u igri njegove ekipe koji zahteva promptnu reakciju.

"Jedan od segmenata igre kojim nikako ne mogu da budem zadovoljan nakon prve dve utakmice u prvenstvu, to je defanzivni prekid. Od četiri gola koliko smo primili u prva dva kola, tri su bila posle prekida. Jasno je da to moramo da popravimo, kako nam se takve situacije ne bi dešavale u narednim utakmicama", apostrofira Joksimović.

Igra koju je njegov tim pružio na današnjoj utakmici hrabri Joksimovića uoči gostovanja vicešampionu Srbije TSC-u u Bačkoj Topoli narednog vikenda, kao i pred duel sa beogradskim Partizanom na “Čika Dači” sedam dana kasnije.

"Današnja utakmica pokazala nam je da i te kako možemo biti konkurentni najkvalitetnijim ekipama u ligi. Očekujem da već u narednoj utakmici protiv TSC-a napravimo određeni iskorak i u rezultatskom smislu", dodao je šef struke kragujevačkog superligaša.

Izvor: FK Radnički 1923