SportFoto: SPD Radnički

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Druženje paraolimpijaca i kragujevačkih učenika u “Iskri”

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 04 12 2019

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, reprezentativci Srbije u paratriatlonu, koji imaju velike izglede da izbore plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju naredne godine, predstavili su svoje rezultate i planove učenicima Medicinske škole „Sestre Ninković“ i Osnovne škole „21. oktobar“ u Sportskom centru “Iskra”, piše RTK.

Kragujevac punih 15 godina neguje paraolimpijski sport. Kragujevački paratriatlonci bili su prvaci Evrope i vicešampioni sveta. Ove godine Lazar Filipović i Strahinja Trakić nalaze se na 7. mestu svetske rang liste i imaju velike izglede da izbore nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju naredne godine. 

Pripreme teku prema utvrđenom programu. Trenutno treniramo u Kragujevcu, ali planiramo skoriji odlazak u Tursku, gde po običaju providimo zimski deo priprema zbog boljih vremenskih uslova. Forma nam je u usponu, a shodno tome i očekivanja. Ukoliko nastavimo da radimo ovakvim intezitetom i popravimo još par nedostataka, mislim da možemo do medalje. Ova godina donela nam je pomeranje na svetskoj rang listi, kao i na kvalifikacionoj listi za Paraolimpijske igre. Trenutno zauzimamo deseto mesto na svetskoj, a sedmo na kvalifikacionoj rang listi, što je pozicija koja nam omogućava direktan plasman na Paraolimpijske igre“, ocenjuje Filipović. 

Druženje paraolimpijaca i kragujevačkih učenike organizovalo je Sportsko privredno društvo „Radnički“ i na taj način dalo doprinos obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. 

Mi smo jedinstven primer u širem regionu, budući da posedujemo jedan ovakav objekat kao što je Sportski centar „Iskra“, koji je namenjen osobama sa invaliditetom. Osim toga, u Sportskom privrednom društvu Radnički rade osobe sa invaliditetom, koje pri tom aktivno učestvuju na brojnim sportskim takmičenjima i ostvaruju značajne rezultate, a ujedno ovde u “Iskri“ pripremaju i mnoge druge sportiste za neke buduće uspehe“, izjavio je direktor SPD Radnički Bojan Ilić.

Kragujevački učenici imali su priliku i da se upoznaju i sa pogodnostima koje pruža Sportski centar „Iskra“ gde se osobe sa invaliditetom pripremaju za takmičenja i provode najviše vremena. 

Izvor: RTK i SPD Radnički