SportFoto: SPD Radnički

Vaterpolisti Radničkog vodili Srbiju do svetske titule

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 06 09 2021

Juniorska reprezentacija Srbije koja je u svom sastavu imala čak šestoricu igrača i dvojicu trenera kragujevačkog Radničkog – selektora Srbije Uroša Stevanovića i njegovog pomoćnika Dragana Kozomoru, osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u Pragu.

Srbija je u finalu savladala reprezentaciju Italije, rezultatom 10:8, a kao i na celom turniru, predvodili su je upravo igrači Radničkog koji su postigli čak osam od 10 golova u meču za zlato. Po dva puta u strelce su se upisali Nemanja Stanojević, Marko Radulović i kapiten Stefan Branković, a jednom Luka Pljevančić i Bogdan Gavrilović, dok je Jovan Tanasijević na ovaj turnir otputovao kao rezerva.

Srbija je u grupnoj fazi ubedljivo savladala domaću Češku (28:0), SAD (14:9) i Slovačku (15:0), dok je sa Španijom odigrala nerešeno u meču u kom je bila bolji rival (6:6). U osmini finala nadigrala je Brazil (15:5), a zatim u četvrtfinalu Hrvatsku (12:10), posle čega su u polufinalu pali i Mađari (10:7).

Igrači Radničkog postigli su 64 od ukupno 110 golova Srbije na turniru. Marko Radulović je sasvim zasluženo proglašen za MVP-a Svetskog prvenstva. Predvodio je Srbiju sa 22 gola, a istakao se i po broju izborenih isključenja (30), po čemu je bio najbolji na turniru. Pratili su ga upravo saigrači iz Radničkog, Branković sa 16 golova i Stanojević sa 13, dok je Pljevančić postigao sedam, a najmlađi Gavrilović šest pogodaka.

Srbija je tako nastavila kontinuitet osvajanja medalja na sedam uzastopnih svetskih šampionata, ali se ujedno i vratila na tron posle šest godina, pošto su na prethodne dve smotre trijumfovali Grci. Podsetimo, Srbija je pod vođstvom Stevanovića i Kozomore osvojila srebro pre dve godine u Kuvajtu, kada su igrali i Branković, Stanojević i Pljevančić.  

Izvor: SPD Radnički