SportFoto: SPD Radnički

Vaterpolo reprezentacija Srbije započela pripreme u Kragujevcu

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 03 03 2023

Vaterpolo reprezentacija Srbije započela je večeras pripreme u Kragujevcu, gde će trenirati do 7. marta i puta u Podgoricu, na kvalifikacioni turnir Svetskog kupa.

Novi selektor Srbije i trener kragujevačkog Radničkog, Uroš Stevanović, u sastav je uvrstio 21 igrača: Branislav Mitrović (Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Vladimir Mišović (Crvena zvezda), Pavle Gavrilović (Šabac), Nemanja Ubović (Ferencvaroš), Nebojša Toholj (Šabac), Đorđe Lazić (Breša), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Nemanja Stanojević (Radnički), Petar Jakšić (Partizan), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Marko Radulović (Novi Beograd), Nikola Kojić (bez kluba), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Filip Janković (Radnički), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Marko Dimitrijević (Partizan).

Pored Stevanovića, u stručno štabu su Stefan Ćirić, Darko Bilić, Miloš Ostojić, Žarko Petrović (treneri), Vladimir Radović (fizioterapeut), dr Ivan Marjanović (lekar), Dajana Zoretić (fizička priprema).

Od prvobitnog spiska nema Nikole Jakšića kojem Novi Beograd nije dozvolio prisustvo pripremama, smatrajući da mu je posle zalečene povrede bolje da trenira u klubu nego sa reprezentacijom.

"Ovim treningom praktično počinju pripreme za Svetsko prvenstvo, najvažnije takmičenje ove godine, koje nas očekuje u julu, u Fukuoki. Uvek idemo na najviši plasman i uveren sam da ćemo ostvariti dobar rezultat na svetskoj smotri. Očekuju nas četiri velika takmičenja u periodu manjem od godinu dana i siguran sam da ćemo sve to odraditi kako treba na čelu sa Urošem Stevanovićem koji se već pokazao kao odličan selektor u mlađim kategorijama. Žao nam je što Novi Beograd nije dozvolio Nikoli Jakšiću da nam se priključi, jer bi imao sve uslove da trenira na vrhunskom nivou, ali šta je tu je", rekao je Viktor Jelenić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije.

Srbija će u novom sastavu pokušati da popravi utisak sa prošlogodišnjih velikih takmičenja, a pored velikog uloga, turnir u Podgorici će im biti i prva zvanična provera forme u jakim utakmicama sa selekcijama Grčke, Španije, Crne Gore, Australije i Gruzije.

"Imali smo jedno okupljanje u Americi oko Nove godine, sada smo u još malo izmenjenom sastavu i tako će biti sve do leta, kako bismo isprobali sve ove kandidate koji konkurišu za najbolji sastav. Tri dana ćemo trenirati sami, a potom nam stiže Gruzija sa kojom ćemo odraditi tri treninga pre puta u Podgoricu, 7. marta. Svetski kup nosi određenu težinu, jer prva dva mesta sa finalnog turnira donose plasman na Svetsko prvenstvo. Stoga je cilj u Podgorici jednostavan, želimo da osvojimo jedno od prva tri mesta i izborimo nastup na finalni turnir, kako bi se borili za vizu za Svetsko prvenstvo", istakao je Uroš Stevanović, selektor Srbije.

Na pripremama je dosta novih lica koja posle uspeha u mlađim selekcijama žele da se dokažu i u seniorskom vaterpolu, ali je tu i nekoliko iskusnih igrača koji znaju kako se osvajaju najsjajnija odličja.

"Iskreno, svi smo jedva čekali dolazak u reprezentaciju i pripreme za predstojeće izazove. Očekuje nas odličan turnir protiv jakih reprezentacija. Biće to sjajna provera za nas i siguran sam da ćemo se u Kragujevcu dobro pripremiti da u Podgorici nastupimo onako kako treba" kazao je Strahinja Rašović, jedna od napadačkih uzdanica reprezentacije Srbije.

"Jako se radujemo pripremama u Kragujevcu i Svetskom kupu, jer je to prva zvanična provera posle neuspeha u Budimpešti i Splitu. Svi smo jako motivisani da pokažemo da je to za nama samo jedno loše leto i želimo da se vratimo na mesto koje nam pripada. Imamo par dana da se uigramo i nadam se da ćemo se dobro spremiti za Svetski kup, gde ćemo igrati nekoliko kvalitetnih utakmica u kratkom periodu", istakao je Nemanja Ubović, centar Srbije.

Reprezentativci ističu da su orni za naporan rad, neophodan za povratak na stare staze slave.

Izvor: SPD Radnički