SportFoto: InfoKG

Vodič kroz Evropu – Potencijalni protivnici, zarada i kako će izgledati tim Radničkog! (FOTO)

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 27 05 2024

Otkazujte letovanje, igra Radnički.

Najkvalitetniji kragujevački klub se plasirao prvi put u Evropu u 101 godini dugoj istoriji postojanja, a ekipa koja je uspela da ostvari ovaj uspeh treba da bude upisana zlatnim slovima i da slika ovog tima stoji pored one slike iz 1969. godine na stadionu "Čika Dača".

Posle potpisivanja ugovora sa Feđom Dudićem na još godinu dana, na red je došlo planiranje izlaska u Evropu.

Put u Evropi  

Radnički kreće od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, kao i ogroman broj drugih klubova iz čitave Evrope.

Ono što je već sada poznato jeste da će Radnički biti među nepovlašćenim timovima na žrebu, iz prostog razloga - nema dovoljan broj bodova što se tiče koeficijenta i sada je na 5.555, odnosno koeficijent je izjednačen sa nacionalnim koeficijentom koliko bi imao svaki drugi tim iz Srbije koji u prethodnih pet godina nije igrao evropsko takmičenje.

Da pojednostavimo, to znači i težeg protivnika na žrebu.

Žreb je 19. juna, a prva utakmica se igra 25. jula, dok je revanš sedam dana kasnije, odnosno 1. avgusta.

Ko su potencijalni protivnici?

Spisak mogućih rivala je dugačak, a očekivano je da u žrebu budu: Bašakšehir (Turska), Kluž (Rumunija), Legija (Poljska), Makabi Haifa (Izrael), Đurgarden (Švedska), Go Ahed Igls (Holandija), Omonija (Kipar), Žalgiris (Litvanija), Vitorija (Portugal), Astana (Kazahstan), Riga (Letonija), Olimpija Ljubljana (Slovenija), Dnjepar (Ukrajina), AEK (Grčka), Linfild (Severna Irska), KuPS (Finska), Zrinjski (BiH), Hajduk Split (Hrvatska), Breidablik (Island), Osijek (Hrvatska), Didelanž (Luksemburg), Spartak Trnava (Slovačka), AEK Larnaka (Kipar), Ararat (Jermenija), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Vaduc (Lihtenštajn), Dunajska Streda (Slovačka), Škendija (Sverna Makedonija), Fehervar (Mađarska), Banjik Ostrava (Češka), Sent Miren (Škotska), Toršavn (Farska ostrva), Univerzitatea (Rumunija), Brondbi (Danska), Cirih (Švajcarska). U narednim danima ćemo saznati još tri potencijalna protivnika našeg kluba.

Napomena: Boldirani su timovi koji su favoriti u prvom kolu kvalifikacija i koji se očekuju u drugom.

Od nepoželjnih svakako su prvih šest pomenutih ekipa, Vitorija Gimaraeš, AEK i Dnjepar, sa svima ostalima Radnički bi u ovakvom odnosu snaga mogao da igra minimum egal meč.

Protiv timova poput Vaduca, Toršavna ili Breidablika Radnički bi čak bio i blagi favorit.

Zarada

Zarada u kvalifikacijama za Ligu konferencija se računa po ispadanju kluba iz ovog evropskog takmičenja, pa druga runda, gde će igrati naš Radnički, garantuje 350.000 evra.

Ukoliko se Radnički ispadne u trećoj rundi kvalifikacija, inkasiraće 550.000 evra, a eliminacija u plej-ofu donosi 750.000 evra. Plasman u grupnu fazu donosi klubu 2.940.000 evra, svaka pobeda u grupnoj fazi pola miliona, a remi 166.000 evra. No, o tome, nadajmo se, nekad kasnije.

Tim

Znate li koji su bili uslovi Feđe Dudića za ostanak na klupi Radničkog? 

U razgovoru sa našim novinarom, Feđa Dudić je istakao da je pojačanje potrebno u svim linijama tima i da pet ili šest ozbiljnih igrača mora da dođe ukoliko Radnički želi da bude konkurentan i u Evropi. Ne samo to, jedan od uslova da Feđa ostane, prema našim saznanjima, bio je i ostanak pojedinih fudbalera u timu, a pre svih, Milutina Vidosavljevića.

Popularni Crni je dokazao da se radi o fantastičnom fudbaleru oko kog se može graditi tim za narednu sezonu, povoljna okolnost jeste da ima važeći ugovor i da uprava ima laganiji zadatak uprkos interesovanju koje je, između ostalih, pokazao i Partizan.

Pored njega, očekuje se i ostanak Milana Aleksića, mladog igrača kojeg je nedavno hvalio i selektor Dragan Stojković, a u ovom trenutku izvesnije je da će doći do prodaje mladog Gluščevića za kog se očekuje višemilionski iznos. Ipak, moguće je da će ostati do kraja kvalifikacija, pa tek onda promeniti sredinu, što je realniji ishod. Svakako, prodaje je najavio Slavko Perović, sportski direktor kluba, a pored Gluščevića, očekuje se odlazak makar jednog od sledeće četvorice – Sali Vižđi, Tomislav Dadić, Kilijan Bevis i Stojan Leković, za svakoga od njih postoji ogromno interesovanje od strane finansijski jačih klubova. Klub se nada najozbiljnijem prelaznom roku ovog leta kada se radi o zaradi.

Od odlazaka bez obeštećenja, klub će se zahvaliti određenom broju igrača kojima ističe ugovor, među njima su Dilan Ortiz, Pavle Ivelja i Luka Zorić.

Ono što je bitno napomenuti jeste da je Dudić već napravio jednu promenu u stručnom štabu i Radnički je dobio novog kondicionog trenera, radi se o stručnjaku iz BiH. Jasminu Trnovcu, koji je sa Dudićem sarađivao svojevremeno u Veležu gde je zabeležen istorijski rezultat i kada je odigrano 6 mečeva u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Dakle, očekujemo unapređenu verziju sadašnjeg tima, uz ozbiljna pojačanja u svakoj liniji.

Galerija slika