SportFoto: PrintScreen/YouTube

Željko kapiten za InfoKG: "Suze mi krenule zbog plej-ofa, Gluščević možda talentovaniji od Kostića"

Autor: InfoKG
13:00 | Subota, 27 04 2024

Recite "kapiten" na "Čika Dači" i svako će znati o kome govorite.

Naravno, Željko Milošević, dušom Kragujevčanin i navijač Radničkog, neko ko je ostavio trag u dresu na kom se nalazi onaj crveni grb sa orlom.

Došao je još kad je Radnički vodio bitke u trećoj ligi, postao kapiten, a kao prvi među jednakima doveo je tim Radničkog nadomak Evrope.

Prvo ulazak preko tada sjajne Mačve u drugu ligu pred 10 hiljada navijača na "Čika Dači", potom plasman u Super ligu u furioznoj završnici gde su "crveni" bili bolji od Pazaraca i BASK-a u sada već legendarnim mečevima, a onda u sezoni 2011-12 sa trenerom Slavenkom Kuzeljevićem napad na Evropu, iako to nije bio plan.

Željko Milošević je kao kapiten bio prisutan na svakom meču Radničkog, komandovao u napadu na Evropu i tada Radnički nije uspeo jer je pao u - Jagodini.

Sada u razgovoru za "InfoKG" ima savet za mlade fudbalere Radničkog i povlači paralelu između svoje generacije i sadašnje.

Kako ceni sadašnju generaciju Radničkog?

"Neću ništa novo da kažem. Već smo svi ishvalili. Već je napravljen istorijski usppeh sa kupom. Meni je drago jer sam i ja voleo da igram kup takmičenja, a ova generacija je stigla do polufinala. Žao mi je što onda nismo napravili u kupu neki veći rezultat. Svaka moguća pohvala i za kup, a naravno i za prvenstvo", počeo je Milošević.

Poziva navijače da dobro popune stadion pod Bagdalom i posebno "Čika Daču" protiv Mladosti.

"Sad je opasno, ne smemo da se opustimo posle ovog poraza u kupu. Ne smemo da padnemo psihički, ne samo igrači i trener, već i navijači ne smeju da se razočaraju. Ove dve utakmice naredne su jako bitne, Napredak i Lučani se moraju dobiti", rekao je Milošević.

Da li Radnički može da pobedi u Kruševcu?

"Potrošili su se, pocepali su se, povređivali. Mogu i momci sa klupe da pomognu, mislim da imaju fenomenalnu atmosferu u ekipi. Pričao sam sa prijateljima, gledao sam neke intervjue i jasno mi je da je atmosfera fantastična u ekipi. Druže se, dobri su drugari. Oni koji su bili sa manjom minutažom, mogu i oni da dobiju u Kruševcu, verujem u to. Siguran sam da mogu da ih odmene", rekao je on.

Paralela između 2012. i 2024. i stadion koji je u gorem stanju

Željko je u razgovoru sa nama najviše provlačio jednu stvar, a to je stadion.

"Zadnjih par meseci samo razmišljam o tome. Da krenemo od loše stvari koju provlačim zadnjih par meseci. Kada smo u aprilu mesecu bili nestvarno blizu izlaska u Evropu, tad sam ja kao kapiten davao izjave da nije toliko bitno izađi u Evropu koliko je bitno napraviti kontinuitet. Sećam se dobro da sam govorio, da iako izađemo u Evropu, nažalost, moraćemo da igramo u Beogradu. Da mi je neko tada rekao da ću 12 godina kasnije ponovo reći da ako izađemo u Evropu, ne igramo u Kragujevcu, ne znam šta bih pomislio. Idemo u Evropu i opet ne igramo u Kragujevcu. Sve me to nervira. Hoću Evropu u Kragujevcu", rekao je Milošević.

Vraćaju mu se slike iz 2012. godine...

"Tad smo kopali rupe, govorili su da će tu biti reflektori. Hej, 2012. su kopali rupe... Ne mogu da verujem. Sad mi se vraćaju fleševi... Ovo mi je sve fenomenalno, siguran sam da će uspeti jer smo nestvarno blizu, ali mi je žao ako će igrati Evropu u Milanovcu", rekao je Milošević.

Može li Radnički ove sezone u Evropu?

Sezona 2011-12 je sezona u kojoj je Radnički postigao najveći uspeh, osvojeno je šesto mesto u prvenstvu, bio je tada tim Slavenka Kuzeljevića veoma blizu da pobedom u Jagodini stigne i do Evrope, ali nije uspeo.

"Mi tad nismo izdržali, malo nam je falilo, izgubili smo u Jagodini, i dan danas se sećam utakmice. I mi smo imali taj neki dodatni napor, i mi smo se potrošili. Jagodina je bila organizaciono na višem nivou od nas, pa su nas dobili 1:0 onim nesrećnim, sumnjivim golom. Premašili smo mi planove. Cilj je bio da postanemo stabilni superligaši, pa onda da jurimo Evropu. Tada sam hteo tako, zato sam i govorio", rekao je Milošević.

Smatra da je sada daleko drugačija situacija jer je Radnički već stabilan superligaški tim.  

"Sada mislim da je uhvaćen kontinuitet. Pre godinu dana smo izborili Evropu, suze mi krenule kad sam pozvao Joksu (Dejana Joksimovića, trenera). Bili smo osmi. I sad ove godine, evo nas napred. Daj Bože da budemo četvrti ili peti. U odnosu na našu generaciju, nama je bila prva sezona, a ovoj je treća sezona", rekao je on.

Publika - Nebitno sa kim igramo, igra Radnički

Prisetili smo se sezone sa Željkom u Super ligi i tada je redovno Radnički gledalo oko 6-7 hiljada ljudi utakmice kod kuće protiv timova koji nisu Crvena zvezda ili Partizan.

Podsetili smo ga nekih utakmica, poput protiv Slobode iz Užica, Smedereva, Javora, Rada u decembru kada je po hladnoći bilo preko 5 hiljada navijača.

"Do pre mesec dana sam hteo da kažem da je to razlika u našu korist u odnosu na ovu generaciju. Naša prednost je bila jer smo imali kontinuitet tri godine ulazaka. Napravili smo sjajnu hemiju sa navijačima. Bili su fenomenalni dani. Pozitivna razlika je bila u našu korist, ali ovaj kup je dogurao do ogromnog broja navijača. Sad naprotiv, vidi se da smo ranjeni, ispovređivani, daj da ne bude i manje publike. Bar isto kao protiv Čukaričkog, bar 5-6 hiljada. U Kruševac da ode veliki broj navijača. Puno znači podrška sa zapada. Đavoli su nezamenjivi, to stoji, ali puno znači podrška sa ostalih tribina. Kad počnu i jedna i druga tribina da se dovikuju... Bukvalno da budu 12. igrač. Sve Feđine reči potpisujem", rekao je Milošević nakon što smo istakli da i sadašnji trener Radničkog ima zahteve od publike koji su redovni na svakoj konferenciji za novinare.  

"Vraćaju mi se lepe uspomene. Nebitno sa kim igramo, igra Radnički. Da se dođe na tribinu. Lepa je prilika, a onda kreće guranje infrastrukture, ali o tom, potom", rekao je on.

Milošević prati Radnički kada god je u mogućnosti.

"Bio sam na Voždovcu. Tu što mi je bliže, dođem. Nisam dolazio u Kragujevac. Kad su u Beogradu, dođem, bio sam protiv Vojvodine u Novom Sadu. Žao mi je što nisam bio u polufinalu Kupa. Nadam se da ću doći što pre, možda i za Lučane. Treba biti ispred Čukaričkog, ako Vojvodina bude i ispred, nije toliko važno", rekao je nekada sjajni štoper.

Matija Gluščević kao nekada Filip Kostić

Zajedno sa našim sagovornikom smo pokušali da uporedimo novu nadu srpskog fudbala, Matiju Gluščevića, sa Filipom Kostićem zbog brzine i zbog mladosti u trenucima kada se Radnički uzdiže.

Ima i savet, i to ozbiljan za Gluščevića.

"Ispašće sad... Da me neko pogrešno ne shvati. Gluščević je talentovaniji od Tučka (Filipa Kostića). Tehnički je prefinjeniji, možda je bolji dribler. "Tuli" je bio klinac koji je slušao. Kad mu nešto kažeš, on te posluša i uradi. Za Kostića sve pohvale. Bukvalno je iskoristio momenat, Radnički je imao uzlet, svoj talenat, svoju brzinu, odličnu levu nogu, centaršut. Iskoristio je uzlet Radničkog da i on individualno uzleti. Lepa paralela, ima priliku Gluščević da napravi odličnu individualnu karijeru", kaže Milošević.

Setio se i svojih razgovora sa Kostićem.

"Siguran sam da "Tuli" nije razmišljao o svojoj karijeri i kako će on igrati u Juventusu. To je 300%. Zato je i došao tu gde je sad. Da li sad Glušču dižu u oblake, da li je među najboljim mladim driblerima Evrope... Kostića je tražio i Hari Rednap. Lepa paralela, ali mora momak da bude svestan da ništa neće doći samo po sebi, mora da sluša starije od sebe. Naravno, Miloša Vidovića i ostale. Ima potencijala podjednako kao Tučko", rekao nam je Željko Milošević za kraj razgovora.

Radnički piše istoriju ove sezone, Miloševićeva poruka svima jeste da dođu na "Čika Daču", čak i na gostovanja jer će se ova sezona definitivno pamtiti u Kragujevcu...