Kragujevčani uputili zahtev: Formirati Savez opština i gradova za Srbiju bez GMO (FOTO)

Ponedeljak, 20 Maj 2019 12:00Autor: InfoKGIzvor: Prvi prvi na skaliFoto: Nebojša Raus; Ivan Stojanović/Prviprvinaskali

Javno okupljanje "Srbija bez GMO" održano je 18. maja u Velikom parku, četvrtu godinu zaredom, kao deo međunarodne akcije "Marš protiv Monsanta", a sada i protiv Bajera, nemačkog giganta koji je kupio ovu američku korporaciju. Sa skupa je upućen zahtev da se formira Savez opština i gradova za Srbiju bez GMO.

Pokret "Srbija bez GMO" zalaže da naša država ostane bez genetički modifikovanih organizama - onih čiji je genetički materijal promenjen metodama biotehnologije, kako ih definiše Zakon, važeći od 2009. godine, poručio je u Kragujevcu Dejan Milošević, u ime organizatora. Zakoniti izuzetak je kada su GMO namenjeni za medicinsku upotrebu i eksperimente.

Sa skupa je upućena poruka "onima koji kao zakonodavna i izvršna vlast predstavljaju građane, ali i onima koji bi hteli da zauzmu tu poziciju" da brane prehrambeni suverenitet Srbije jer jedino tako može da se sačuva ono što imamo - poput semena. Zatraženo je da se strog Zakon o GMO primenjuje jednako strogo. 

Urednik portala PPNS, nagrađenog za rad o GMO 2015, rekao je okupljenima da je zabrinjavajuće kada se od Ministarstva zdravlja, raspitujući se o kontroli hrane za decu, sazna da se "GMO ne kontroliše u osnovnim kontrolama na zdravstvenu ispravnost – kontroliše se samo kada postoje indikacije". Ili, kada se otkrije da je po Zakonu o GMO u Srbiji zabranjeno oko četiri tone pošiljaka, ali da je kontrolisano tek 4-7 odsto od 2013. do 2017. Dodatni problem sa GM semenom je "prateća roba" - glifosat. Ta aktivna materija herbicida podstiče nasleđivanje bolesti - zaključak je studije iz aprila 2019. koja je objavljena na portalu.

Sa druge strane, za pohvalu je kada se sazna da je zbog utvrđenog prisustva genetske modifikacije, uvoz merkantilne soje zabranjen preduzećima Delta agrar, Rajfajzen agrar Srbija i Mikros junion iz Beograda, kao i novosadskoj firmi Trejding tim, što je navedeno u odgovoru Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede. 

Okupljenima u Velikom parku sapšteno je da još jedan konkretan zahtev proističe iz Deklaracije protiv GMO - to je udruživanje u Savez opština i gradova Za Srbiju bez GMO, a potom pristupanje Saveza Evropskoj konferenciji regiona slobodnih od GMO. 

Srbiji su ta vrata širom otvorena, bez uslovljavanja, a prvi korak već načinjen - septembra prošle godine na Konferenciji evropskih regiona bez GMO u Berlinu predstavljena je "Srbija bez GMO". To su učinili stručni saradnici portala, doc. dr Tatjana Brankov i prof. Miladin M. Ševarlić. Srbija je dobila punu podršku, na sajtu evropskih regiona bez GMO osvanula je prezentacija "Srbija bez GMO", čime je postala globalno dostupna i prepoznatljiva.

U međuvremenu je stigla i zvanična pozivnica za pridruženje, pa je sada država na potezu. Šta će se preduzimati po tom pitanju biće predmet objava narednih godinu dana na portalu, a medijima će biti dostavljane ove informacije od javnog značaja, najavio je pokretač portala.

Stavovi stručnjaka koji se zalažu za Srbiju bez GMO, na koje je upućen portal Prvi prvi na skali: prof. dr Miladin M. Ševarlić, prof. dr Miodrag Dimitrijević, prof. dr Danica Grujičić, doc dr Tatjana Brankov. 

Prvi deo skupa kod fontane u Velikom parku završen je pesmom Ljubivoja Ršumović "Zar ćemo dozvoliti", stihove je kazivao mladi glumac Mihajlo Milošević. Usledila je šetnja koja se odvijala do Spomen-muzeja "21. oktobar". Pre zvaničnog dela, okupljeni su uživali u programu Srpskog ansambla "Smilje".

Ovu akciju u Kragujevcu podržali su, pored ostalih, UG "Eko kamp fan", Planinarsko-ekološki klub "Gora", UG "Biram Kragujevac" i Ekološko-istraživačko društvo "Mladen Karaman". Tehničku realizaciju skupa omogućili su: Dak mjuzik šop, Duo digital media, Lavirint i CT media.

Skupovi “Srbija bez GMO” održani su istovremeno i u Beogradu, Nišu i Sremskoj Mitrovici, kao i u Trebinju i Bjeljini, a organizatori su bili: Društvo srpskih domaćina, Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, UG "Ko nam truje decu" i "Zdrava Srbija", Ekološki pokret Niša i kragujevački portal Prviprvinaskali.com. 


Izvor: Prvi prvi na skali
Foto: Nebojša Raus; Ivan Stojanović/Prviprvinaskali

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije