InfoFoto: Printscreen/N1

Međunarodni dan nestalih lica: POTRAGA za 120 Kragujevčana

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Petak, 30 08 2019

Koordinacionoj kancelariji Službe traženja u Kragujevcu od devedesetih do danas podneti su zahtevi za traženje 120 lica, koja se vode kao nestala, saopšteno je iz ovdašnjeg Crvenog krsta povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica. U Kragujevcu su se u okviru obeležavanja ovog dana članovi Crvenog krsta sastali sa porodicama nestalih lica.

Kragujevac se i ove godine priključio obeležavanju 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica. Tim povodom predstavnici Crvenog krsta Kragujevac sastali su se sa starijim članovima porodica nestalih lica, kojima ova organizacija duži niz godina unazad pruža psihosocijalnu podršku. U okviru obeležavanja ovog dana volonteri Crvenog krsta će deliti liflete u vezi sa nestalim licima u Pešačkoj zoni, kako bi skrenuli pažnju javnosti na problem nestalih i ujedno promovisali aktivnosti Službe traženja. 

"Crveni krst Kragujevca obeležava Međunarodni dan nestalih lica sa ciljem da senzibiliše javnost za probleme sa kojima se suočavaju porodice nestalih lica, motivišući je na razmišljanje o mogućim načinima pomoći na nivou čitavog društva. Crveni krst Kragujevca podseća na pravo porodica da saznaju sudbinu svojih najbližih, koji se dugi niz godina vode kao nestali i pomaže u ponovnom uspostavljanju izgubljenih kontakata porodica sa razdvojenim članovima. U zajedničkom interesu je da se građani Kragujevca senzibilišu za probleme sa kojima se suočavaju porodice nestalih i motivišu na razmišljanje o mogućim načinima pomoći na nivou čitavog društva", navodi se u saopštenju Crvenog krsta Kragujevac.

Prema podacima Sužbe traženja Crvenog krsta Srbije u bazi se nalazi 3.420 predmeta, a radi se o zahtevima tražilaca koji žive na teritoriji naše zemlje. Od toga, 2.264 je zatvorenih predmeta, a 1.156 otvorenih. Kada je reč o otvorenim predmetima, 582 su vezana za sukob u Hrvatskoj, 184 za sukob u Bosni i Hercegovini i 390 za sukob na Kosovu i Metohiji. Otvoreno je i 11 novih zahteva za traženje vezano za sukobe u bivšoj Jugoslaviji, i to 2 za sukob u Hrvatskoj, 8 za lica koja su nestala u sukobima na Kosovu i Metohiji, dok je u vezi sa  sukobom u Bosni i Hercegovini otvoren 1 novi zahtev.