KulturaFoto: kinoteka.org.rs

Besplatna projekcija filma “Specijalno vaspitanje”

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 28 03 2018

Besplatna projekcija digitalno restauriranog filma “Specijalno vaspitanje” biće održana sutra od 20 časova u Studentskom kulturnom centru. 

“Specijalno vaspitanje” je treći digitalno restaurirani film u okviru projekta “Vip Kinoteka”, koji ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Reč je o kultnom filmu Gorana Markovića iz 1977. godine, u produkciji Centar Filma.

"Film je svoju premijeru doživeo na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, a glumac Ljubiša Samardžić je za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu. Takođe, iste godine, film je dobio nagradu Zlatni dukat Manhajmskog festivala. “Specijalno vaspitanje” je jedno vreme bio najpopularniji i najprodavaniji film Gorana Markovića i imao je svoje projekcije u više od 50 zemalja“, poručuju iz kompanije „Vip mobile“. 

U okviru projekta „Vip Kinoteka“ do kraja ove godine biće digitalno restaurirano još sedam filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju. 

Podsetimo, Kragujevčani su do sada u okviru projekta „Vip Kinoteka“ bili u prilici da u Studentskom kulturnom centru besplatno pogledaju filmove “Ko to tamo peva” i "Kad budem mrtav i beo".