Kultura

Izbor iz Zbirke Međunarodnog trijenala grafike u Narodnom muzeju

Autor: Jovana Mladenović
16:30 | Utorak, 27 03 2018

Organizacioni odbor Trećeg međunarodnog trijenala grafike i Narodni muzej Kragujevac organizuju izložbu dela stranih umetnika sa ove manifestacije, sutra od 18 sati u Muzeju.

Međunarodno trijenale grafike koje se od 2011. godine održava u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić“ ima za cilj da promoviše grafiku i predstavi radove eminentnih umetnika iz zemlje i inostranstva, odnosno, pruži uvid u aktuelnu svetsku grafičku scenu. Održane izložbe u prethodnom periodu, kao i veliki broj prijavljenih umetnika dokaz su da je grafika otvorena, vrlo aktuelna i živa. 

Veliki broj umetnika donirao je rad za Zbirku Trijenala, koja se nakon svake izložbe uvećava i predstavlja antologijski pregled savremene grafike. U želji da to umetničko blago predstavimo širom Srbije organizujemo izložbe iz fundusa zbirke. 

Ovom prilikom biće predstavljen izbor 40 grafika inostranih umetnika, učesnika Trećeg Trijenala, u želji da se, kroz prikaz različitih autentičnih pristupa i širok dijapazon grafičkih tehnika, prikažu bogatstvo i raznovrsnost grafičkog stvaralaštva, kao i smer u kome savremena umetnost ide.