Kultura

Koncert Jelene Stanić Stefanović u Univerzitetskoj galeriji

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 15 05 2019

Koncert flautistkinje Jelene Stanić Stefanović uz klavirsku pratnju Jovane Radovanović biće održan sutra od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji. Gost koncerta biće akordeonista Miodrag Đorđević, a ulaz je slobodan. Na programu će biti izvedena dela Baha i Telemana. 

Flautistkinja Jelena Stanić Stefanović nižu i srednju muzičku školu završila je u Kragujevcu u klasi prof. Dušana Vasilјevića, a na fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala na osnovnim studijama 2005. godine. Tokom školovanja učestvovala je na takmičenjima u zemlјi i inostranstvu, gde je osvajala prve  nagrade  u solističkim  i u kategorijama kamerne muzike. Sa šesnaest godina izvodi svoj prvi solistički koncert u Galeriji kulturnog centra u Beogradu, i od tada nastavlјa koncertne aktivnosti u zemlјi: Kolarčeva narodna zadužbina, koncerti u Smederevu, Kragujevcu, Brusu, Vrnjačkoj Banji.. Kao najbolјi mladi flautista učestvuje tri godine za redom kao solo flautista u orkestru i kamernim ansamblima “Festival mladih umetnika“ Bajrojt,Nemačka. 

Zbog  želјe  i lične potrebe  za usavršavanjem, kao i činjenice da je to moguće van granica zemlјe,  2006. godine  upisuje studije kod renomiranog  profesora flaute Janoša Balinta u Detmoldu, Nemačka. Nakon završenih studija sa najvišom ocenom, master studije nastavlјa u klasi eminentnog profesora Konrada Huntelera, gde pored zvanja master stiče i specijalizaciju za baroknu muziku. Zapažena među mladim flautistima, u Nemačkoj nastavlјa rad na ispomoći kao prva i druga flauta u ”Detmoldskom kamernom orkestru“ Detmold. Od 2006 kao stalni član ansambla „Vino roso“ u okviru turneje u Kini 2008. godine dobija mesto prve flaute u orkestru. Tokom školovanja u Nemačkoj koncertira u: „Koncerthaus“ Berlin, „Oetker Hale“ Bilefeld, „Tonhale“ Dizeldorf, solistički koncert  u Leopoldshoe, u okviru projekta za Crveni krst nemačke pokrajine Lipe. Stalni je učesnik na novogodišnjim koncertima umetnika grada Kragujevca, a od 2015. je solo flautistkinja  u Kragujevačkom simfonijskom orkestru.