Kultura

"Minijatura na zrnu graška": Izložba knjiga od kojih su neke "velike" svega šest milimetara

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 09 09 2019

Izložba pod nazivom „Minijatura na zrnu graška“, koja donosi zbirku minijaturnih knjiga koje se ne mogu čitati golim okom, od kojih su neke velične svega 6x6 milimetara, biće otvorena sutra od 19 sati u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".

Izložbeni materijal je iz fonda stare, retke i minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije. Autor izložbe je dr Dejan Vukićević.

Zbirka minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije najviše na srpskom, pa onda i na ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku, sadrži beletrističke knjige (Gorski vijenac Petra II Petrovića NJegoša na srpskom i mađarskom, pesme Edgara Alana Poa na francuskom, kratke priče Miroslava Josića Višnjića i dr.), monografske knjige (Komunističke partije Jugoslavije ili ličnosti – pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, Šandora Petefija, Hajnriha Hajnea), jezičke rečnike, mali broj teološke literature, nekoliko političkih pamfleta... Iz fonda se posebno izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6x6 milimetara i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. dimenzija 24x22 milimetara.

Knjige iz ovog fonda toliko su male da se ne mogu čitati golim okom. Njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, često su služile kako bi se štampari dokazivali, ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost. Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga.