Kultura

Noć pozorišta u Kragujevcu: Predstave „Šareno drvo“ i „U agoniji“ u Pozorištu za decu

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 24 11 2017

Međunarodna manifestacija Noć pozorišta biće održana sutra u Kragujevcu, a na sceni Pozorišta za decu će u 12 i 17 časova biti izvedena predstava “Šareno drvo“ za bebe i najmlađi uzrast, dok u 20 časova gostuje Jugoslovensko dramsko pozorište sa komadom “U agoniji“. 

Predstava za bebe i najmlađe "Šareno drvo", rediteljke Anđelke Nikolić, biće izvedena sutra od 12 i 17 časova u Pozorištu za decu. Predstava se izvodi sa publikom na sceni, pa je broj posetilaca ograničen na 20 dece i njihove pratioce. Preporučen uzrast mališana je od 1 do 5 godina starosti.

Pozorišna predstava “U agoniji”, delo Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević, biće odigrana sutra od 20 časova u Pozorištu za decu. Uloge tumače Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić. Cena ulaznice je 900 dinara. Zainteresovani mogu rezrevisati karte pozivom na brojeve telefona 060/54-54-264 ili 063/77-29-930. 

U Srbiji se Noć pozorišta organizuje po sedmi put, u okviru međunarodne mreže Evropska noć pozorišta. Pored Kragujevca, obeležava se još u Bačkoj Palanci, Beogradu, Čukarici, Vrbasu, Nišu, Novom Sadu, Futogu, Mladenovcu, Prokuplju i Novom Bečeju. Ovogodišnja Noć pozorišta ima humanitarni karakter, a program se odvija pod temom Deca za decu, čiji je cilј da se pomogne istraživanje i iznalaženje adekvatne terapije i leka za bolest - DDX3X genetske mutacije, sa malom bazom pacijenata. Porodice su se udružile kroz istoimenu fondaciju na svetskom nivou, te edukuju roditelјe i šire informacije o mogućnostima, a uporedo skuplјaju sredstva za predstojeće vrlo skupo petogodišnje istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji u San Francisku, gde se laboratorija dr Sherr - a jedina u svetu bavi istraživanjem navedene mutacije i programa za razvoj mozga. DDX3X mutacija gena do sada je otkrivena kod devojčica. Uobičajeni simptomi: intelektualna invalidnost, mala težina, nizak tonus mišića, epilepsija, poremećaji pokreta, abnormalnosti kože, skolioza, gubitak sluha.