InfoFoto: UKC Kragujevac

Nova metoda u kolorektalnoj hirurgiji u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 15 04 2022

Lekari Odeljenja kolorektalne hirurgije Klinike za opštu hirurgiju UKC Kragujevac, na čelu sa dr Daliborom Radojkovićem,uvode novu -ELAPE proceduru u operativno lečenje pacijenata sa uznapredovanim karcinomom završnog dela  debelog creva.

ELAPE procedura je relativno nova, radikalnija metoda u kolorektalnoj hirurgiji i podrazumeva drugačiji pristupu operativnom lečenju karcinoma rektuma, od dosadašnjeg. Za izvođenje ove operacije karcinoma završnog dela debelog creva nisu potrebni posebni uslovi u operacionoj sali, već edukovan tim lekara, korišćenje standardne opreme uz novi hirurški pristup. Primenom ELAPE metode, obezbeđuje se manji stepen recidiva bolesti i brži oporavak pacijenta“, istakao je dr Dalibor Radojković.

Zahvaljujući spremnosti hirurga UKC Kragujevac za usavršavanjem i primenom savremenih znanja u oblasti kolorektalne hirurgije, nova metoda od danas će biti standardni deo opretivnog lečenja karcinoma završnog dela debelog creva. 

Prvu operaciju primenom ELAPE procedure kod pacijenta u UKC Kragujevac, tim lekara Odeljenja kolorektalne hirurgije Klinike za opštu hirurgiju, obaviće sa hirurgom prof.dr Zoranom Radovanovićem, direktorom Instituta za onkologiju Vojvodine i edukatorom u oblasti hirurgije karcinoma rektuma.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac. Ovo je početak naše intenzivnije saradnje na razmeni iskustava i edukaciji, pre svega, mladih kadrova. Danas radimo jednu novu metodu operacije uznapredovalih karcinoma završnog dela debelog creva. Tehnika je nešto drugačija u odnosu na sve ono što se do sada radi ovde i u celoj Srbiji. Radikalnnijim pristupom, koji podrazumeva šire odstranjenje mišića poda male karlice, dajemo mogućnost da pacijenti budu izlečeni i da smanjimo stepen povratka bolesti tokom daljeg perioda života. Operacija je nova na ovim prostorima, široko se primenjuje u zapadnoj Evropi, a Institut za onkologiju Vojvodine je primenjuje od 2010. godine kao standardnu metodu. Moje zadovoljstvo je tim veće, jer je ekipa lekara Klinike za opštu hirurgiju uz podršku direktora ustanovespremna i osposobljena da uvede novu proceduru u standardni opretivni deo lečenja pacijenata“, naveo je, prof. dr Zoran Radovanović, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine.

Nažalost, većina pacijenata sa karcinomom debelog creva u našoj zemlji, otkriva se u uznapredovaloj fazi bolesti. Dokaz za to je činjenica da je Srbija na 20. mestu u Evropi po učestalosti oboljevanja od te bolesti, a po smrtnosti šesta zemlja u Evropi. Bolest se kasno otkriva i samim tim rezultati lečenja ne mogu biti isti kao u zemljama zapadne Evrope, gde se bolest daleko češće dijagnostikuje  u ranim fazama.

Stalno unapređenje kvaliteta lečenja pacijenata Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac jedan je od osnovnih zadataka, na kojima kao ustanova insistiramo. U tom smislu, podržavamo usavršavanje naših lekara specijalista kroz saradnju sa eminentnim stručnjacima iz drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji i šire. Današnje uvođenje ELAPE procedure u kolorektalnoj hirurgiji, primer je spremnosti lekara Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac za dodatnim angažovanjem u edukaciji sa ciljem pružanja savremenijeg i uspešnijeg lečenja pacijenata“, rekao je prof.dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac.

Važno je naglasiti i činjenicu da su lekari Klinike za opštu hirurgiju Odeljenja za kolorektalnu hirirgiju, izvršavali operativni program za svo vreme trajanja Covidpandemije i da su pacijenti, kojima je bilo potrebno hirurško lečenje, u proteklom periodu operisani bez čekanja.