InfoFoto: Arhiva

100 DANA “nove” vlasti u Kragujevcu – Dašić: Nisam zadovoljan, može bolje – Verko: Rano za ocene, povećanje poreza katastrofa

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Utorak, 01 12 2020

Kragujevac je dobio “novu” izvršnu vlast pre tačno 100 dana, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem. Ono što je do sada primetno je da se i posle izbora pojedine ulice asfaltiraju, grade se nove saobraćajnice, novi gradonačelnik je u odnosnu na svog prethodnika dostupniji za građane i medije, a “šlag na torti” je povećanje stope poreza na imovinu. Dašić za InfoKG kaže da on nikada nije zadovljan postignutim i da uvek može bolje i brže i najavio je nove investicije, čijom će se realizacijom otvoriti nova radna mesta. Sa druge strane, nekadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović kaže da je još uvek rano komentarisati bilo šta po pitanju rada vlasti, ali da je povećanje poreza na imovinu katastrofalan korak, dok je sadašnji odnosi vlasti i opozicije u lokalnom parlamentu ocenio kao korektan.  

Kragujevac je novu izvršnu vlast dobio na sednici Skupštine grada održanoj 24. avgusta. Na čelo grada stao je Nikola Dašić, a tada su izabrani i njegov zamenik i članovi Gradskog veća. Struktura nove vlasti je u odnosnu na prethodnu delimično izmenjena, ima novih, al tu su i ona “stara” lica.  

Od tada do sada prošlo je tačno 100 dana od kako je Kragujevac dobio novu izvršnu vlast. Ono što je do sada primetno jeste da se pojedine ulice asfaltiraju, ali i grade nove saobraćajnice. Najavljene su i nove investicije, aktuelni gradonačelnik je u odnosnu na svog prethodnika dostupniji za građane i medije. 

Tokom proteklih 100 dana bilo je i govorkanja po političkim kuloarima da je odnosno novog gradonačelnika Nikole Dašića i njegovog prethodnika i kuma Radomira Nikolića poljuljan. Pojavljivale su se i informacije da su navodno zapadali u sukobe zbog pojedinih Dašićevih odluka. Međutim, sve je to ostalo na nivou rekla-kazala.  

Kada se sve sabere i oduzme, novi gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je za InfoKG da nije zadovoljan i da može bolje.  

Nikada nisam zadovoljan postignutim rezultatima, jer smatram da uvek može bolje i brže. Pokrenuli smo gasifikaciju Energetike, radimo na otvaranju novih saobraćajnica, a pojedine postojeće asfaltiramo, borimo se na sve načine protiv Korone, ali opet kažem uvek može bolje. Hrabre me nove investicije, kojih ima i u ovako teškim vremenima, a koje će omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Borićemo se za još novih radni mesta. U planu je mnogo nekih investicija, ne bih o detaljima sada dok nešto ne bude realno, a uz to radimo i na svemu onome što smo obećali u kampanji. Moja želja je da uskoro realizujemo rekonstrukciju Gradske dvorane Šumadija”, rekao je Dašić.   

Čini se da bi u ovoj priči o “novoj” vlasti i prvom čoveku grada Kragujevca, sve bilo idealno, ali dolazimo do šlaga na torti, a to je povećanje stope poreza na imovnu sa 0,30 na 0,40 odsto. Tako da je to jedna od najznačajnijih stvari koja je obeležila prvih 100 dana nove vlasti u gradu na Lepenici.  

Stopa poreza na imovnu je povećana zbog ubrzanog razvoja Kragujevca, odnosno da pojačamo budžet sa sredstima koja ćemo dalje plasirati u naš grad. Očekujem da se u budućnosti brže razvijamo”, kazao je Dašić. 

Ocenu rada prvih 100 dana “nove” vlasti u Kragujevcu dao je i nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. On je rekao za InfoKG da je još uvek rano bilo šta komentarisati po pitanju rada nove gradske vlasti. Ono što za sada zamera je, kaže, povećanje poreza na imovinu. Upravu tu odluku je opozicija najburnije kritikovala na poslednjoj sednici Skupštine grada. Stevanović je ocenio i da su odnosi u lokalnom pralamentu bolji nego pre.  

Tek će da se vidi kako radi ova gradska vlast i to kada budžet bude usvajan, za sada ne mogu ništa konkretnije da kažem. Povećanje poreza na imovnu za fizička lica je katastrofa i nije vreme za tako nešto. Po tome se vidi da je grad strahovito zadužen. Sa druge strane, mogu da kažem da je odnos vlasti i opozicije korektniji na sednicama lokalnog parlamenta nego što je to bio slučaj u prethodnom sazivu”, ocenio je Stevanović.  

Pošto smo počeli sa tortom, red je da sa njom i završimo. Ona trešnja na njenom vrhu, izgleda da će biti današnje otvaranje parking garaže u Kragujevcu. Na taj način se zaokružuje prvih 100 dana rada nove vlasti. 

Na kraju nam ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo i vidimo šta će od najavljenih investicija i datih obećanja biti ostvareno.