Ambasador Češke Tomaš Kuhta posetio Kragujevac, najavljen dolazak čeških privrednika u maju

Petak, 21 Februar 2020 12:00Autor: Jovana Mladenović

Nj.E. ambasador Republike Češke u Srbiji, Tomaš Kuhta, posetio je Kragujevac kako bi prisustvovao osvećenju restauriranog nadgrobnog spomenika Josifu Bredilu, češkom vojnom muzičaru i osnivaču civilnog Kragujevačkog muzičkog društva, koji je poginuo u Prvom balkanskom ratu tokom opsade Skadra, januara 1913. godine. Ambasador je na prijemu u Gradskoj upravi najavio posetu delegacije čeških privrednika na čelu sa predsednikom regije Visočina koji su zainteresovani da investiraju u Kragujevac i Šumadiju.

Spomenik, koji se nalazi na Starom vojničkom groblju u Šumaricama, restaurirao je profesor Slobodan Marinković sa kragujevačkog FILUM-a, a pored Spomen parka restauraciju je finansijski podržao i Nj.E. Tomaš Kuhta.

Za ambasadora Češke u čijoj je delagaciji bio i Miroslav Čančik, šef Odeljenja za trgovinu, ekonomiju i razvojnu saradnju, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić, organizovali su prijem u zgradi Gradske uprave.

Grad Kragujevac i Češku povezuju kulturna i saradnja u oblasti razmene učenika i znanja, a čvrste prijateljske veze su uspostavljene sa Južnomoravskom regijom. Izrazivši zadovoljstvo zbog dosadašnje uspešne saradnje ambasador Češke Tomaš Kuhta je rekao da je ona postavila dobre osnove i za početak ekonomske saradnje i najavio posetu delegacije čeških privrednika na čelu sa predsednikom regije Visočina koji su zainteresovani da investiraju u Kragujevac i Šumadiju. Kragujevac je univerzitetski grad i ima puno tehnički obrazovanih mladih ljudi koji ne žele da napuste Srbiju i posao žele da nađu u svojoj zemlji, zbog čega je istakao je ambasador Kuhta, najbolje da češke kompanije dođu u Kragujevac.

Poseta delegacije čeških privrednika Kragujevcu ugovorea je za maj, a očekuje se da će im naš grad biti privlačan jer je univerizetski i industrijski centar, zbog kvalifikovane radne snage i stručnih škola koje mogu da "proizvedu" kadar za upošljavanje u kompanijama koje bi ovde otvorili.

Pokrenuta je i inicijativa za proširenje kulturne saradnje koja bi i institucionalno omogućila da češki umetnici posle nastupa u Beogradu, svoje koncerte i umetničke programe održe i u Kragujevcu.

Inače, ambasador Češke se sastao i sa predstavnicima Prve kragujevačke gimnazije i Udruženja srpsko-češkog prijetaljstva „Česi Šumadije“, kao i sa učenicima koji u organizaciji Kancelarije Južnomoravske regije pohađaju kurs češkog jezika.

Najnovije vesti iz ove kategorije