Info

Ambasador Nemačke posetio Šumarice: "Stravični su zločini koje su počinili naši vojnici nad nevinim civilima"

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Subota, 08 12 2018

"Stravični su zločini koje su počinili nemački vojnici nad nevinim civilima, među kojima je bilo mnogo dece. Izuzetno je važno da se danas i ubuduće očuva sećanje na ove strašne događaje, da se detaljno dokumentuju i da se javnost s tim sveobuhvatno upozna. Spomen park Kragujevački oktobar to čini na impresivan i dostojanstven način", zapisao je u Knjigu utisaka njegova ekselencija ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib prilikom jučerašnje posete Spomen muzeju "21. oktobar". 

"Za zločine koje su počinili nemački vojnici u Kragujevcu 1941. godine znao sam i ranije, ali sam danas imao priliku da se o tome i detaljno informišem, jer važno je da se podsećamo na te stravične događaje, što u skladu sa njima, Muzej 21. oktobar  čini na dostojanstven način", rekao je ambasador Šib. 

"Imajući u vidu da muzej ima problem sa prokišnjavanjem, pokrenut je projekat na osnovu koga će biti realizovani radovi na popravci krova. Kao doprinos daljem radu muzeja očekujemo i učinićemo sve da do 21. oktobra sledeće godine, krov bude saniran", poručio je ambasador Šib. 

Ambasador Nemačke Tomas Šib, prilikom svoje posete Spomen-parku Kragujevački oktobar, položio je i venac kraj humke streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.