InfoFoto: Ilustracija - Printscreen - TV Prva

Beba zaražena Koronom iz UKC Kragujevac prebačena u Tiršovu

Autor: InfoKG
10:30 | Ponedeljak, 19 04 2021

Najmlađi pacijent zaražen Korona virusom u Srbiji, devojčica stara svega 10 dana, u teškom je stanju i prebačena je iz Centra za neonatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu. To je gostujući u jutarnjem programu Televizije Nova S "Probudi se" izjavila direktorka Klinike za pedijatriju u Kragujevcu Anđelka Stojković, piše Nova.rs.    

Ona je navela da je novorođenče prebačeno u Beograd kako bi dobilo adekvatnu terapiju zbog posledica citokinske oluje i plućne hipertenzije.

To možemo rešiti aparatom koji jedino ima Univerzitska dečja klinika u Tiršovoj”, napomonje doktorka Stojković i dodaje da se majka bebe dobro oseća.

Objašnjava da je reč o retkom slučaju da se dete zarazilo od majke, dok je bilo u materici.

Dete je već u trećem satu života dobilo povišenu temper, u petom satu je imalo sve parametre zapaljenja. Antigenski test i PCR bili su pozitivni“, priseća se doktorka Stojković kako je novorođenče stiglo do respiratora.

Napominje da je verovatno mutacija virusa dovela i do sve većeg broja dece koja se u bolnicama leče od Korona virusa.  

Podsetimo, pre 10 dana, žena iz Trstenika krenula je u kraljevačku bolnicu da se porodi i pri prijemu u porodilište joj je registrovan Korona virus. Na svet je donela devojčicu, koja na rođenju dobija visoku ocenu, ali samo tri sata nakon toga beba dobija visoku temperaturu i raspiratorno pogoršanje i biva prebačena u kragujevački Univerzitetski klinički centar.  

Izvor: Nova.rs i  InfoKG