InfoFoto: Pexels.com - Ilustracija

BESPLATNE analize povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 13 11 2022

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa 14. novembra, Institut za javno zdravlje Kragujevac, organizuje niz akcija.

U tržnici na Aerodromu, sutra od 8 do 10 časova, biće omogućena besplatna provera osnovnih zdravstvenih parametara (nivo šećera u krvi, visina krvnog pritiska, utvrđivanje rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, savetodavni rad sa lekarima, distribucija zdravstveno-vaspitnog materijala itd).

Takođe, provera ovih parametara biće omogućena sutra i u Apotekarskoj ustanovi Kragujevac i to u apotekama:
-    Đurđevdan (ulica Daničićeva broj 105)
-    1. maj (ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića broj 36)
-    Zastava (ulica dr Mihajlo Mika Marković broj 1)

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, spomenik „V-3“ i krst na ulazu u Kragujevac biće simbolično osvetljeni plavom bojom.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra u više od 160 zemalja širom sveta. Svrstan je u kalendar javnog zdravlja na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije i Svetske zdravstvene organizacije i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na dijabetes, koji predstavlja značajan javnozdravstveni problem. 

Šećerna bolest je najučestalija bolest žlezde sa unutrašnjim lučenjem. To je kompleksno oboljenje u čijoj osnovi se nalazi poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, masti i belančevina i koje je najpoznatije po stalno povišenim vrednostima šećera u krvi.

Smatra se da više od 400 miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa, a očekuje se da će taj broj do 2040. godine porasti do 600 miliona. 
U Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, a godišnje umre oko 3.000 ljudi, što nas svrstava u grupu evropskih zemalјa sa visokim stopama umiranja od ove bolesti.