InfoFoto: fcagroup.com

Bez posla ostaje 1 500 zaposlenih u “Fiat-u” i kooperantskim firmama

Autor: Branko Vukašinović
17:42 | Sreda, 15 06 2016

U Kragujevcu će bez posla ostati oko 1 500 zaposlenih u "FCA Srbija" i kooperantskim firmama zbog ukidanja jedne smene, jer će se proizvodnja nakon kolektivnog godišnjeg odmora u avgustu organizovati u dve smene, izjavio je za InfoKG predsednik Samostalnog sindikata kompanije Zoran Marković. Dodaje da će, od tog broja, samo iz „Fiat-a“ biti otpušteno oko 900 radnika uz otpremnine.

Na današnjem sastanku sindikata sa rukovodstvom kompanije bilo je reči o visni otpremnina za zaposlene koji se prijave za dobrovoljni odlazak, ali nije postignut dogovor. Prema Markovićevim rečima odlučeno je da se pregovori nastave sutra i da će kada postignu dogovor saopštiti zajedničku odluku.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija, Zoran Marković, kaže da su danas uputili pismo mandataru Aleksandru Vučiću, kao i gradonačelniku Kragujevca, Radomiru Nikoliću, kako bi se i oni uključili u rešavanje ovog problema.

Organizovanje proizvodnje u dve smene nije dugoročno rešenje za nas, već privremeno. Radnici i mi kao sindikat se plašimo šta će biti sa „Fiat-om“ u narednom periodu“, kaže Marković.

Najavio je i da će sutra biti održana Skupština sindikata na kojoj će definistati dalje korake u progovorima sa rukovodstvom, a sve u interesu zaposlenih.

Podsetimo, direktorka kompanije Silvija Verneti juče je na sastanku sa predstavnicima sindikata saopštila da će biti ukinuta jedna smena u “FCA Srbija”.