InfoFoto: fcagroup.com

Sindikat "FCA Srbija": Uskoro pregovori o novom modelu, dogovorena visina otpremnina

Autor: Branko Vukašinović
19:36 | Petak, 24 06 2016

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić sastaće se u narednih 5-6 dana sa izvršnim direktorom FCA grupacije za Evropu Alfredom Altavilom u Italiji, kako bi razgovarali o dugoročnom opstanku “Fiata” u Kragujevcu, ali i o proizvodnji novog modela. To je poručeno sa današnjeg sastanka u Vladi Srbije predstavnika Samostalnog sindikata i kompanije “FCA Srbija” sa mandatarom Aleksandrom Vučićem, na kom je postignut i dogovor o visini otpremnina za zainteresovane radnike za odlazak iz fabrike.

Na sastanku je dogovoreno da će broj prekobrojnih radnika u “Fiatu” i kooperantskim firmama biti smanjen na principu dobrovoljnosti. Zainteresovani radnici se za odlazak iz fabrike mogu prijaviti već od ponedeljak, 27. juna. Iz Samostalnog sindikata kompanije poručuju da “Fiat” ne daje otpremnine po godini radnog staža, da ne bi bilo diskriminacije. Naglašavaju da će zaposleni koji imaju između 3 i 5 godina radnog staža dobiti u proseku 5 000 evra. Dodaju i da bi nekadašnji “Zastavini” radnici koji imaju više od 30 godina staža, prema načinu obračunavanja visine otpremnine, dobili oko 300 evra po godini.

Paket za dobrovljni odlazak iz fabrike je znatno iznad zakonskog propisa. S obzirom na to da veliki broj zaposlenih ima između 3 i 5 godina radnog staža, očekujem da će se upravo oni dobrovoljno prijaviti za odlazak iz fabrike. S druge strane, ne očekujem da će se u velikoj meri na ovaj korak odlučiti i nekadašnji “Zastavni” radnici”, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković.

Na pitanje šta će biti ukoliko se ne prijavi dovoljan broj zaposlenih za dobrovoljni odlazak iz fabrike, Maković kaže da su i o tome razgovarali sa Vučićem i sa predstavnicima poslovnog rukovodstva “Fiata”.

Mi očekujemo da će zbog celokupne aktuelne situacije najverovatnije biti popunjen taj broj, ali prerano je još da se priča. Od ponedeljak krećemo sa dobrovljnim izjašnjavanjem, pa ćemo u hodu videti kako se stvari odvijaju, ali sa budućim premijerom je dogovoreno da za sada za odlazak iz fabrike bude isključivo princip dobrovoljnosti”, rekao je Marković.

Prema Markovićevim rečima, budući premijer je preuzeo obavezu zajedno sa lokalnom samoupravom da u najkraćem roku nađe neke nove investicije. Očekivanja su da se u Kragujevcu u najkraćem roku otvori nova koopernatska firma i da preuzme ili da zaposli određeni broj radnika, koji se prijave za dobrovoljni odlazak. Marković kaže i da je plan da u toj novoj fabrici bude od 1 000 do 1 500 novih randih mesta.

Predsednik Samostalnog sindikata “FCA Srbija”, oćekuje da će mandatar Vučić dogovor ispoštovati i veruje da će se naći neko rešenje.

Nadamo se da će preovladati interes kompanije da investira u Srbiju, jer znamo da su takvi uslovi u našoj zemlji da su jeftini energenti i da su vrlo povoljni uslovi za poslovanje. Verujemo da će država i predstavnici kompanije naći zajedničko rešenje za investiranje u novi model i povećanje procesa proizvodnje. Budući premijer je sam rekao da je dobio uveravanje od predstavnika kompanije da će to biti oko 90 000 jedinica na nivou jedne kalendarske godine”, zaključio je Marković.

Podsetimo, direktorka kompanije Silvija Verneti je 14. juna na sastanku sa predstavnicima sindikata saopštila da će nakon kolektivnog godišnjeg odmora u avgustu, biti ukinuta jedna smena u “FCA Srbija” i da se prelazi na dvosmenski rad. Zbog toga će, kako je tada najavljeno iz sindikata, u Kragujevcu bez posla ostati oko 1 500 zaposlenih u "FCA Srbija" i kooperantskim firmama.