InfoFoto: Privatna arhiva - Nova.rs, InfoKG - Arhiva

Bračni par iz Kragujevca popio lek sa isteklim rokom koji im je dat u Kovid ambulanti - Evo šta kažu nadležni

Autor: InfoKG
14:30 | Petak, 27 01 2023

Kragujevčanki D.J. i njenom suprugu ove nedelje je u kovid ambulanti potvrđen pozitivan rezultat na koronavirus, a prilikom pregleda dobili su Fajzerov lek “Paxlovid”, koji inače nije dostupan u apotekama, već se isključivo izdaje u kovid ambulantama, piše Nova.rs. Ovaj par popio je prvu dozu leka, a tek nakon toga primetili su da je na kutiji naznačen rok trajanja do novembra 2022. Prepisanu terapiju odmah su prekinuli. U kragujevačkoj Kovid ambulanti, za Nova.rs su istakli da nema mesta panici, jer je Fajzerov antivirusni lek “Paxlovid” od zvanične institucije dobio dozvolu za produženje roka za još šest meseci.

Penzionerka D.J. (ime i prezime poznato redakciji), za portal Nova.rs je ispričala da je posle popijenog leka, ceo dan, kako kaže ,,osećala gorčinu u ustima‘‘, ali dodaje da taj osećaj ne pripisuje nužno isteklom roku, pa navodi da je možda, lek sam po sebi takav.

Nju je, podvlači ona, više zabrinulo što su joj u kovid ambulanti izdali lek na kome je rok upotrebe do novembra 2022.

Ona i suprug su sa visokom temperaturom i kašljem otišli na pregled, a kada im je potvrđen koronavirus, od terapije su dobili samo ,,Paxlovid‘‘ i vitamine.

Taj lek dali su nam na šalteru gde se predaje izveštaj lekara. Nismo mi bili jedini, bilo je tu još mnogo drugih pacijenata. Svima su davali lekove na šalteru. Doktorka nam je rekla da se piju tri tablete ujutri i tri uveče. Popili smo prvu dozu, ceo dan smo imali neku gorčinu u ustima. Onda sam počela na internetu da čitam o tom leku i videla da smo mi prva zemlja u Evropi koja je dobila taj lek. Kada sam pogledala kutiju, imala sam šta da vidim, rok na mojoj kutiji je istekao u novembru prošle godine, a kod supruga važi za januar 2023. Odmah smo prekinuli da pijemo i nastavili da se lečimo samo vitaminima”, ispričala je svoje iskustvo ova Kragujevčanka.

Ona je ovo podelila sa našim portalom, kako kaže, kao upozerenje građanima da na lekovima obavezno pogledaju rok trajanja, pogotovo ako imaju koronu.

Za tri godine koliko traje pandemija, meni je ovo prvi put da imam koronavirus. Naravno da sam se uplašila i zabrinulo me je što sam dobila lek kome je istekao rok trajanja. Ja sam na vreme otkrila da lek nije u roku i odmah sam prekinula da ga pijem, pogotovo što na kutiji piše da lek ima privremenu dovolu. Međutim, sada me dodatno zabrinjava, šta uopšte piju hospitalizovani pacijenti, koji nemaju nikakav uvid u to šta piše na kutiji leka. Razumem sve, da su lekari u kovid ambulantama opterećeni, da je gužva i ne bih želela da neko ostane bez posla, ali nije u redu da izdaju lek kome je istekao rok. Valjda postoji neka služba koja kontroliše šta izlazi iz njihovog skladišta i koja bi trebalo da prati kada lekovima ističe rok”, ukazje sagovornca portala Nova.rs.

Ona je na kraju istakla da se posle prvih simptooma korone, visoke teperature i kašlja, ona i suprug sada osećaju bolje, ali smatra da je nedopustivo da lekari pacijentima izdaju lekove kojima je prošao rok.

Ambulanta: Leku “Paxlovid” produžen rok za još šest meseci

Povodom ovog slučaja, u kragujevačkoj Kovid ambulanti, za Nova.rs su istakli da nema mesta panici, jer je Fajzerov antivirusni lek “Paxlovid” od zvanične institucije dobio dozvolu za produženje roka za još šest meseci.

Načelnica Respiratornog centra dr Sanja Kojić, rekla je da su takvo obaveštenje dobili od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), te da pacijenti koji su ga koristili i posle roka naznačenog na kutiji, neće imati nikakve posledice.

Mi smo 6. decembra prošle godine dobili obaveštenje od Fajzer Srbija da su u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva, odobrili novi rok leku ,Paxlovid‘, odnosno da su produžili rok važenja još  šest meseci posle onoga koji je naveden na kutiji. Tako da lekovi na kojima je rok upotrebe novembar 2022. sada važe do maja 2023. januar važi do jula, a februar do avgusta ove godine. Mi na stanju imamo lekove koje nam je isporučio RFZO sa tim datumima i oni su sada u roku. Imamo tabele sa svim serijama lekova i sve što nam je trenutno na stanju, nalazi se u roku. Ostalo nam je vrlo malo lekova kojima je bio naznačen rok do novembra 2022., ali su prema obaveštenju ALIMS-a i ti lekovi sada u roku.  Građani nesmetano mogu da ih koriste”, rekla je dr Kojić za Nova.rs

Šta je “Paxlovid”?

Antivirusni lek “Paxlovid” koji proizvodi farmaceutska kuća Fajzer je prvi oralni antikovid medikament koji je odobren u Evropi. U Srbiju je stigao u februaru 2022. godine, a Ministarstvo zdravlja tada je saopštilo da je naša zemlja prva u Evropi koja je dobila taj lek, a da je pre nas jedino uveden u Velikoj Britaniji.

“Paxlovid” je dvokomponentni antivirusni lek. Sadrži ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman Covid-19 infekcije kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma, a proizvođač Fajzer je saopštio da smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti i do 89 odsto.

U Srbiji ga nema u apotekama, već ga RFZO distribuira domovima zdravlja, koji pacijentima ovaj lek izdaju u kovid ambulantama. 

Izvor: Nova.rs