InfoFoto: Zoran Petrović/GTO

BRAVO: Nastavnica iz Kragujevca se bori za titulu NAJBOLJEG NASTAVNIKA SVETA

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 01 09 2018

Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, jedna je od tri kandidata iz Srbije za titulu najboljeg nastavnika sveta. Priznanje se dodeljuje jednom godišnje u Dubaiju i smatra se svojevrsnom Nobelovom nagradom za prosvetne radnnike.

Iz naše zemlje tu su i njene kolege Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u Srednjoj školi "Dr Andra Jovanović" u Šapcu i Dragan Kuveljić, učitelj u Osnovnoj školi "M. Stiković" u Prijepolju.

tome je odlučio žiri nacionalnog takmičenja, a Udruženje "Živojin Mišić" proglasilo je pobednike koji će se boriti za titulu najboljeg na svetu u okviru projekta "National Teacher Prize", koji je deo projekta "Global Teacher Prize", Varkey fondacije.
 
Fondacija je osnovana 2010. godine, sa uverenjem da je nastavnička profesija ključna za globalnu budućnost, a Udruženje "Živojin Mišić" je partner fondacije od prošle godine. Projekat "Najbolji edukatori Srbije" postao je tako predkvalifikaciono takmičenje za "National Teacher Prize".
 
Kriterijumi koje su kandidati morali da ispune, a koje propisuje organizator Teacher Prize-a za ovu godinu, bili su - upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koje rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

Izvor: Tanjug, RTS