InfoFoto: Printscreen - RTS

Ćatići u Masloševu uzgajaju CRNI PARADAJZ: Evo za šta je sve dobar

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 23 08 2023

Među pedesetak sorti paradajza koji se uzgaja u Srbiji, odnedavno je i crni paradajz, piše RTS. Gotovo ga je nemoguće naći na pijacama i u marketima, jer ga poljoprivrednici sade, uglavnom, za sopstvene potrebe. 

Crveni, roze, žuti, ali i crni. Baš takav paradajz već pet godina uzgajaju Ćatići u Masloševu. Seme su dobili od rođake, koja ga je donela iz Severne Makedonije. Crni paradajz izazvao je pažnju komšija, pa Ćatići nesebično dele seme.

Isto kao ovaj običan paradajz se gaji. Posadi se, rasadi se u čašice i posle se posadi u baštu i kad sazri bude crvene, a ovako je crn. Skroz ne pocrveni, ostane mu - pola je crven, pola dođe crn”, kaže za RTS Slađana Ćatić iz Masloševa.

A kada se preseče, isti je kao običan paradajz, samo manji. I ukus mu je isti.

Služi za ove dekoracije po svadbama, po veseljima i svi koji ga uzgajaju većinom ga uzgajaju za spostvene potrebe”, rekla je Slađana Ćatić.

Zbog čega je paradajz crn? Odgovor na to pitanje, kažu agronomi, leži u antocijanu.

To je biljni pigment koga ima u voću i povrću koje je tako plavičaste, crne boje. Ukrštanjem, crvenog klasičnog paradajza i ljubičastog paradajza, antocijan je u crnom paradajzu zastupljen. Dobar je za lečenje raka i prevenciju mnogih bolesti, dijabetesa, dobar je za dijete, za mršavljenje i blagotovran je za zdravlje čoveka svakako”, objašnjava za RTS agronom Lazar Mitrović.

Verovatno da crni neće postići slavu najzastupljenijih sorti paradajza u Srbiji, kao što su “anđelina”, “volovsko srce”, “jabučar”.  

Izvor: RTS