InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Centar za nestalu i zlostavljanu decu i Grad Kragujevac potpisali sporazum o saradnji

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 25 05 2023

Centar za nestalu i zlostavljanu decu i Grad Kragujevac potpisali su Sporazum o saradnji. Cilj je sprovođenje aktivnosti koje se odnose na prevenciju trgovine ljudima i svakog oblika zlostavljanja dece. 

Sporazum su u Gradskoj upravi potpisali direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić i članica Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Gordana Damnjanović. 

Ono što je jako važno, nakon strašnih događaja koje smo prošli, lokalna zajednica bi trebalo da se mnogo više uključi. Ja sam zahvalan gradu Kragujevcu zato što je prepoznao značaj prevencije i preventivnog rada. Izuzetno sam zahvalan zato što su danas sve relevantne institucije bile prisutne, od Tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, do nevladinog sektora, jer čini mi se da mi samo na ovaj način možemo preventivno da delujemo. Mislim, da smo u prethodnom periodu, kao zajednica, kao društvo, zanemarili upravo preventivu.  Mislim da sada ne smemo da budemo demotivisani. Naprotiv. Motivacija i želja da radimo na našim aktivnostima vezano za prevenciju ovakvih tragedija, kao što je ona koja nam se nedavno dogodila, mora da bude nikad veća”, kazao je Jurić.

Iz lokalne samouprave najavljuju da će oformiti radno telo za prevenciju maloletničke delikvencije i vršnjačkog nasilja.

Mi ćemo se isključivo baviti prevencijom, razvijanjem intersektorske saradnje i pisanjem procedura i protokola koje se odnose na to na koji način ćemo sarađivati i razmenjivati informacije. Želja nam je da svako od profesionalaca iz sistema i civilnog sektora da maksimalni doprinos. Od samog početka, rađanja, vaspitavanja dece, do završetka školovanja, da propratimo čitav taj period rasta i razvoja i da prepoznamo bilo kakav problem u pravom trenutku i da odreagujemo na pravi način. Da pomognemo porodici, da joj olakšamo, da se ona vrati onom tradicionalnom duhu, načinu vaspitanja koji se bazira na poverenju, povezanosti, odgovornosti i razvijanju dobrih i kvalitetnih ljudi i dobrih i kvalitetnih odnosa u porodici”, kazala je Damnjanović.

Nakon potpisivanja sporazuma, Igor Jurić, direktor Centar za nestalu i zlostavljanu decu održao je predavanje o bezbednosti dece na internetu učenicima šest i sedmog razreda kragujevačkih osnovnih škola u sali Skupštine grada.

Kada govorimo o ovoj temi, ali i o nestancima dece i o trgovini ljudima, internet je mesto gde najčešće kreće razgovor i gde počinje manipulacija same žrtve. Zbog toga je važno da ih upoznajemo sa stvarima koje su njima izuzetno dostupne, a sa druge strane izuzetno opasne”, rekao je Jurić.