InfoFoto: InfoKG

"ČESTITAMO"! Rekonstrukcija Tržnice danas ušla u 5. GODINU!

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 22 05 2024

Rekonstrukcija Tržnice, ili bolje rečeno - agonija u koju se pretvorio ovaj posao započet u maju 2020., danas je ušla u petu godinu. U međuvremenu decembra prošle godine otvoren je deo sa tezgama pod nadstrešnicom, ali ono što Kragujevčane mnogo više zanima, a i širu javnost jer je ovo postala sramota većih razmera koju je komentarisao i predsednik Aleksandar Vučić, jeste ima li šanse da se obnovi i u funkciju stavi sama pijačna zgrada. 

Kad se već vraćamo unazad, trebalo bi da se prisetimo i da je sve je krenulo nizbrdo urušavanjem dela zida ovog objekta 6. jula 2020. godine. Tada su nadležni rekli da će zgrada biti vraćena u čuveno prvobitno stanje, a rokovi za kompletnu rekonstrukciju pomerani su nebrojano puta.

Zgrada tržnice je izgrađena 1929. godine, kao jedna od prvih pokrivenih pijaca u Evropi. Arhitekta ovog zdanja je Georgij Pavlovič Kovaljevski. Kamen temeljac položen je i osvećen 9. septembra 1928. godine, kada je i otpočela izgradnja, a završena novembra 1929. godine. Zgrada zauzima centralno mesto na predviđenom prostoru Miloševog venca i predstavlja kultrno dobro grada Kragujevca koje je pod zaštitom Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Radova na samom objektu uglavnom nije ni bilo svih ovih godina, a možda i najveći posao koji je urađen na matičnoj zgradi, žalosno, jeste postavljanje panoa kojima su zaklonjeni zidovi.

Do danas vršene su brojne izmene projekta, preispitivao se svaki detalj ako je verovatni nadležnima, uzimani krediti, birani izvođači, pa raskidani ugovori, obećanja o nastavku radova i završetku istih pristizala su redovno, a čeka se da se u posao uvede konzorcijum formi koje bi najzad trebalo da završe rekonstrukciju. 

Kragujevčani sa strepnjom očekuju nastavak radova, ali i rušenje kubusa (tzv. bunkera).

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, održanoj na zahtev kragujevačke parlamentarne opozicije, upravo od strane opozicionih odbornika iznet je podatak da Tržnica Kragujevčane košta više od neverovatnih 6,5 miliona evra!

Podsetimo, na jučerašnjem zasedanju formiran je i Anketni odbor radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za izgradnju, projektovanje i izvođenje radova na objektu Gradske tržnice u Kragujevcu.