Info

Citogenetska laboratorija od jeseni u Domu zdravlja Kragujevac

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 11 07 2022

U kragujevačkom Domu zdravlja od septembra počinje sa radom Citogenetska laboratorija koja će biti i regionalni centar za skrining raka grlića materice, a pokrivaće dva okruga – Šumadiju i Pomoravlje.

U ovoj laboratoriji radiće šest citoskrinera i dva laboranta koju su prošli adekvatnu obuku na Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front i dobili sertifikate.

Počinje sa radom pokretni mamograf, evo kako da zakažete pregled

U cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, od 18. jula u krugu Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu biće postavljen mobilni mamograf.

Pokretni mamograf će na ulazu u Institut Fakulteta medicinskih nauka biti mesec i po dana, a pregledi će se obavljati od 9 do 19 časova.

U toku jednog dana moguće je uraditi do 60 mamogarfija, a planirano je da se, uz ličnu kartu ili zdravstvenu karticu, pregledaju žene iz čitave Šumadije koje imaju od 49 do 69 godina i koje u protekle dve godine nisu radile mamografiju.

Krajem leta ili početkom jeseni počeće i organizovana kampanja zdravstvenih pregleda stanovništva u selima u kolini Kragujevca gde ne postoji zdravstvena ambulanta.

Ovu tromesečnu akciju kragujevački Dom zdravlja će i ove godine sprovoditi pod pokroviteljstvom lokalne samouprave koja je za te namene iz gradske kase opredelila nešto više od milion dinara.

Mobilni tim, koji će činiti lekar, laborant i medicinski tehničar će obići većinu kragujevačkih sela. Za ovu akciju, prošle godine je vladalo veliko interesovanje meštana.

U planu je osnivanje Savetovališta za parove koji se pripremaju za proces vantelesne oplodnje, uvođenje skrininga na depresiju jednom godišnje, a za mesec i po dana u funkciju će biti stavljen i novi, treći digitalni rendgen aparat koji je kupilo Ministartsvo zdravlja.

Pored nabavke medicinske opreme, radi se i na unapređenju uslova za boravak pacijenata i rad zdravstvenih radnika u zdravstvenim ambualntama, a poseban akcenat biće, kako tvrdi rukovodstvo Doma zdravlja, na podizanju kvaliteta odnosa između pacijenta i lekara.

U okviru programa Moja prva plata, u ovoj ustanovi koja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu posao je našlo 17 mladih lekara.

Izvor: RTK