InfoFoto: Printscreen - RTS

“Crni petak” - Šoping groznica zahvatila i Kragujevac - oprezno u kupovinu!

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 24 11 2023

“Crni petak” je potekao iz SAD, gde je vikend za Dan zahvalnosti najduži u sezoni. Počinje u četvrtak, traje do nedelje, a tada su najveći popusti i najveće gužve, piše RTS. Organizacije potrošača upozoravaju građane da ne budu zavedeni sniženjima i nerealnim ponudama.

Crni petak, sezona lova na popuste. Svuda, a najviše po internetu, mogu se danima ranije videti najave promocija, popusta i akcija od 10 pa sve do 70 odsto. Najbolji dan za šoping - mnogi kupci će iskoristiti da kupuju jeftinije u trgovinskim lancima, tržnim centrima,  buticima.

“Kupci su zadovoljni kad god ima neki popust, pogotovo kad je veći popust u pitanju, taj crni petak”, kaže vlasnica butika iz Kragujevca Snežana Petrović.

“Mislim da je to više psihološki momenat kod mušterija. Ali kod nas u radnji biće dobrih popusta. Ova tri dana od 20 do 50 odsto na haljine, ali i na ostalu kolekciju imamo dobar popust”, navodi vlasnica butika Dijana Živković.

Među kupcima je podeljeno mišljenje. Dok se jedni raduju popustima, drugi misle da nisu povoljni. Međutim, iako ćete u mnogim prodavnicama tog dana videti oznake za 20, 30 ili 50 odsto popusta na neke od artikala, ne mora da znači da ćete zaista uštedeti.

“Nemojte da budete zavedeni tim silnim procentima sniženja, zato što postoje brojni načini da se te cene pre samog sniženja podignu pa da procenat bude što veći. Jedino treba da vas zanima koliko nešto sada košta, bez obzira na to da li je crni petak ili običan petak”, objašnjava predstavnik Organizacije potrošača Kragujevca Zoran Nikolić.

Crni petak najavljuje sezonu novogodišnjih kupovina. A gotovo da nema čoveka koji je imun na popuste, pa se dešava da prilikom ovako velikih akcija kupci dođu kako bi pazarili jedan proizvod, a prodavnicu napuste sa više. 

Izvor: RTS