InfoFoto: Arhiva

Crno nebo i crni sneg odlaze u prošlost: U Energetici za DESETAK dana počinje postavljanje kotlova na GAS

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 08 09 2021

U kragujevačkoj Energetici za 10 do 15 dana startovaće zamena kotlova na ugalj, starih 50 godina, novim na gas, s obzirom na to da je potpisan ugovor između Ministarstva zaštite životne sredine i izvođača radova. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 18 miliona evra, koje je obezbedila Vlada Republike Srbije .

Višedecenijski problem zagađenja vazduha u Kragujevcu končano će biti rešen i to postavljanjem novih kotlova u Energetici. Radovi bi trebalo da krenu u narednih 10 do 15 dana. U okviru njih biće zamenjeno šest starih kotlova na uglja, postavljenih pre pet decenija, novim na prirodni gas, koji zadovoljavaju najstrožije ekološke standarde.

Oprema se naručuje, pripremaju se priključci na toplovodnu mrežu koji će se koristiti za priključenje novog postrojenja. Nezavisno od toga, mi paralelno staro postrojenje, koje će polako izgubiti svoju funkciju. završavamo njegov remont i ono će redovno grejati Kragujevčane do novembra ili decembra. U međuvremenu, kako koji kotao bude završen i kako postrojenje sve više i više bude spremno, sukcesivno ćemo puštati sve veću snagu iz novog postrojenja. Cilj svega ovoga je da smanjimo zagađenje. Neće biti više emisije crnog dima ni svih tih štetnih gasova u atmosferu. Rezultat će biti drastično kvaliteniji vazduh na teritoriji grada Kragujevca”,  rekao je direktor Energetike, Andreja Ilić. 

Vlada Republike Srbije je za ove namene opredelila ukupno 18 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Od tog novca, 14 miliona evra je namenjeno za nabavku i postavljanje novih kotlova, a oko četiri miliona evra za uklanjanje pepela.  

U okviru druge faze projekta planirano je i rešavanje problema sa pepelom koji se godinama taložio  i to ćemo sanirati. Sukcesivno ćemo početkom sledeće godine ovih 40.000 tona pepela ukloniti i daćemo mu jednu novu upotrebnu vrednost  u skladu sa ekološkim standardima”, izjavio je Ilić.  

Radove na rekonstrukciji kragujevačke Energetike izvodiće konzorcijum, koji čine Energotehnika Južna Bačka, Reming, Jadran i AG institut, koji se obavezao da završi radove u roku od 120 dana.