InfoFoto: Zoran Petrović

Čumić – jedno od najvećih sela Šumadije (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 01 10 2022

Čumić je jedno od najvećih sela Šumadije, sa najvećim brojem stanovnika, najvećim poljoprivrednim proizvođačima, največim obradivim površinama. Nalazi se na putu ka Topoli, udaljeno 20 kilometara od grada. Ovorastojanje se odnosi na udaljenost od centra sela, dok se pojedini zaseoci nalaze na udaljenosti od 18 do 25 kilometara od grada. Naselje je osnovano 1720. godine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 318 metara.

Graniči se sa Gornjim Jarušicama, Lužnicama, Malim Šenjom, Pajazitovom, Veikim Šenjom i Vlakčom sa teritorije grada Kragujevca i Gornjom Trnavom i Svetlićem iz opštine Topola. Zaseoci su Crvenac, udaljen od centra sela tri kilometra, Vrbovac, dva kilometra, Limovac i Klenovac, po jedan kilometar, centar sela je zaseok Panjevac. U Čumiću postoji više zapisa: Panjevac - kod crkve u porti koji se vodi kao Spasovdanski zapis, u Crvencu su tri zapisa za Trojice, a tu je i oskoruša, stara 300 godina; u Vrbovcu ima dva zapisa, i to jedan za Trojice, a drugi za Spasovdan; u Limovcu samo je jedan zapis i to za Spasovdan. Kroz područje sela protiču dve reke – Rača. koja izvire na Svetinji i potok Limovac. U Čumiču postoje dva izvora milerlne vode – u Klenovcu i Crvencu, koji su sada zapušteni. Postoje dve strane zgrade iz vremena Turaka, stare oko 250 godina. To su takozvani Karađorđevi magacini pušaka na Panjevcu i na Kremenjači.

Škola je osnovana 1792. godine i zove se “Prota Stevan Popović”. Reč je o osmogodišnjoj školi. Crkva je izgrađena 1844. godine i posvećena je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Selo ima jedan od največih domova kulture, mesnu kancelariju, ambulantu, veterinarsku stanicu i ambulantu, nekoliko ugostiteljskih objekata. Zaštitni znak ovog sela je šljiva, a selo je najpoznatije po voćarstvu, ali ima i velikih stočara, povrtara i uzgajivača cveća. U Čumiću su registrovana dva voćarska udruženja “Šumadije voće” i “Čumić voće”, a mnogi voćari iz ovog kraja dobijaju priznanja širom Srbije. Selo ima i svoj fudbalski klub “Šumadija”. Seoske litije su Spasovdan. 

Izvor: Pamćenje nacionalnog korena - Azbučnik kragujevačkih sela, Kragujevac 2011.

Galerija slika