InfoFoto: Arhiva - Grad Kragujevac

Čuvajmo ih, jer su nas čuvale: Održana konferencija o mentalnom zdravlju starijih žena

Autor: InfoKG
16:30 | Petak, 10 03 2023

„Mentalno zdravlje starijih žena“ bila je tema konferencije koja je održana na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Cilj je da se podigne svest o unapređenju sistema za podršku osobama sa mentalnim smetnjama, problemima koje starost sa sobom nosi, kao i značaju razumevanja starih lica, njihovoj nezi i uvažavanju.

Konferenciji su prisustvovali Stana Božović, predsednica stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Nevena Šović iz kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji i prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka, koji su imali uvodna obraćanja.

"Grad Kragujevac može da se pohvali unapređenjem sistema za podršku osobama sa mentalnim smetnjama. U skladu sa akcionim politikama na nivou države, zaokružili smo čitav sistem počev od savetovališta „Luna“ koje radi pri Domu zdravlja Kragujevac, preko Gerontološkog centra u kome se nalazi Centar za demenciju do Gradske organizacije Crvenog krsta gde postoji „Kutak za kvalitetnije starenje“i Udruženja penzionera koje je veoma aktivno. U Centru za negovanje usluga socijalne zaštite „Kneginja LJubica“ postoji Služba za odrasla i starija lica, koja osim pomoći u kući ima i dnevni boravak za starije osobe, u cilju unapređenja kvaliteta života.

Zato vas sve pozivam da negujemo poštovanje i gradimo odnos sa starijim osobama u porodici i zajednici. To je izuzetno važno, jer kada se brinemo o mentalnom zdravlju starijih žena, mi se u suštini brinemo o svojim roditeljima, o svojim majkama", kazao je Dašić.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiji istakla je da je ministarstvo proteklih mesec dana povodom Međunarodnog dana žena organizovalo niz aktivnosti i manifestacija u mnogim delovima Srbije na teme kao što su podrška ženama na selu, žensko preduzetništvo, žensko stvaralaštvo. Mentalno zdravlje starijih žena je takođe jedna od važnih i nezaobilaznih tema u ovom nizu.

Žene čine većinu u starijoj populaciji i to nam svima pokazuje da im moramo pružati veću podršku, da ih moramo razumeti, jer znamo da starost sa sobom povlači i druge probleme kao što su depresije, usamljenost, strah i zato je izuzetno važno da smo svi zajedno danas ovde, da im pružimo podršku, od Grada Kragajujevca, Medicinskog fakulteta, akademske zajednice, civilnog sektora, institucija.

"Statistike pokazuju da su oko 70% žena starije životne dobi udovice, neke imaju podršku porodice, neke ne. U odnosu na sve te elemente one spadaju u ranjive grupe društva, i kada je u pitanju mentalno zdravlje, i nasilje nad ženama i zbog toga im moramo svi zajedno i koordinirano pružiti podršku", kazala je Stana Božović.

Protekli period koji je obeležila kovid pandemija je pokazao koliko smo svi ranjivi i još više nametnuo temu mentalnog zdravlja, zaključeno je na konferenciji.