Info

Da li će poskupeti vrtići u Kragujevcu?

Autor: Jovana Mladenović
08:00 | Ponedeljak, 11 04 2022

Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje i Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti, održali su sastanak sa predstavnicima predškolskih ustanova. Tema sastanka je bila iznalaženje modela da sistem predškolskih ustanova ne izgubi na kvalitetu, a da se teret poskupljenja osnovnih životnih troškova, ne prelije na roditelje.

Predložena je izmena modela subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, ali u okvirima planiranog budžeta koji iznosi 400 miliona dinara na godišnjem nivou.

- Na sastanku sa vlasnicima privatnih vrtića, drugom po redu u poslednjih mesec dana, razgovarali smo o eventualnoj izmeni načina subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama i o drugim temama koje su važne za unapređenje partnerskog odnosa između grada i privatnih predškolskih ustanova. Vlasnici privatnih predškolskih ustanova predočili su nam sa kakvim se problemima sreću usled poskupljenja cena energenata i hrane i smanjene dolaznosti dece tokom korone. Grad Kragujevac traži način da eventualnom izmenom modela subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, a u okviru budžeta koji je planiran za 2022. godinu, pomogne da se sistem predškolskih ustanova održi i ne izgubi na kvalitetu, a da se sa druge strane teret poskupljenja ne prelije na roditelje. Na istu temu razgovara se i sa direktorkama dve gradske predškolske ustanove, a kao zaključak sa svih sastanaka proizaći će, verujemo, najbolji mogući predlog koji će se naći pred članovima Gradskog veća – rekao je Aleksić.

U Kragujevcu postoji 18 privatnih predškolskih ustanova. Grad Kragujevac trenutno subvencioniše boravak 2650 mališana u privatnim vrtićima.