InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Dan Sektora za vanredne situacije: Održana vežba zaštite i spasavanja na Vodojaži (FOTO)

Autor: InfoKG
15:45 | Četvrtak, 14 09 2023

Povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije, pripadnici Uprave za vanredne situacije izveli su na akumulaciji Vodojaža pokaznu vežbu zaštite i spasavanja.

U vežbi su učestvovali pripadnici Uprave za vanredne situacije, Vatrogasno spasilačke brigade, spasilačkih timova za spasavanje i rad na vodi i za spasavanje iz ruševina, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, stručne službe Zavoda za urgentnu medicinu, volonteri ovdašnjeg Crvenog krsta.

Na današnjoj vežbi ''Vodojaža 2023'' u više segmenata pokazali smo vatrogasce spasioce, specijalističke timove za rad na vodi i za spasavanje iz ruševina. Videli smo spasavanje osobe zarobljene u čamcu, spasavanje osoba sa visina, iz urušenog objekta, a simulirali smo i urušavanje brane od zemljotresa, kao i spasavanje samih vatrogasaca. Pored redovnih obaveza i zadataka, prema planu Ministarstva unutrašnjih poslova radimo i redovne obuke, vežbe kako bismo usavršili znanje i bili što operativniji na terenu.  Tokom ove nedelje biće izvedeno šest pokaznih vežbi, u Aranđelovcu, Batočini, Rači, Topoli, Gruži i Kragujevcu”, kazao je načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, Zoran Kočović.  

Simulacije spasavanja iz vode, požara, zemljotresa i ruševina, redovne su  vežbe i obuke. Na obeležavanju Dana Sektora za vanredne situacije gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić je izjavio da je ponosan na sve timove koji su učestvovali na vežbi.  

Pripadnici Vatrogasno spasilačke brigade i Uprave za vanredne situacije, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, stručni timovi Zavoda za urgentnu medicinu i volonteri Crvenog krsta su jedan tim, neraskidivi su deo jednog sistema koji odlično funkcioniše, a to su pokazali današnjim pokaznim vežbama zaštite i spasavanja, a samo su deo svega što rade u realnim  vanrednim situacijama. U svetlu svega što se dešava i u svetu i kod nas prethodnih godina od izuzetnog je značaja visok stepen uvežbanosti ovih ekipa, a današnjim simulacijama smo mogli u to i da se uverimo. Specijalistički timovi Uprave za vanredne situacije bili su deo nacionalnog tima za pomoć naše države u nepogodama u Turskoj, Grčkoj i vanrednim situacijama van našeg okruga. Podsetio bih i da su tokom nedavnih poplava spasili 15 osoba među kojima i jedno dete.  Njihov posao je i nama i njima na ponos, veoma važan, odgovoran i iznad svega human posao i istovremeno poruka građanima da budu bezbrižni”, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić.

Inače, Sektor za vanredne situacije u Kragujevcu je osnovan 2009. godine i danas broji oko 5.000 pripadnika, obučenih ljudi uvek spremnih da daju odgovor na bilo koju vanrednu situaciju ili događaj. Od početka godine do 1. septembra ukupan broj intervencija pripadnika Sektora za vanredne situacije je 1.001 intervencija, što je prosek za Šumadijski okrug, a uglavnom se radi o požarima u stambenim objektima i na otvorenom.

Galerija slika