InfoFoto: kragujevac.rs

Dašić: Epidemiološka situacija bolja nego prethodnih nedelja

Autor: InfoKG
16:30 | Petak, 25 12 2020

Epidemiološka situacija je bolja nego prethodnih nedelja, ali je daleko od dobre, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić na sednici Štaba za vanredne situacije na kome je razmatrano trenutno stanje u Kragujevcu.

Dobra je vest da je danas počela vakcinacija u Gerontološkom centru. Biće vakcinisano 50 – tak korisnika. Očekujem da tako nastavimo i dalje jer je to jedino rešenje u borbi protiv Korona virusa. Pritisak na zdravstveni sistem i dalje je veliki, a broj zaraženih na trocifrenom nivou. Smataram da nam je potrebno malo mudrosti i vremena da privedemo epidemiju u neke normalne okvire i da se izborimo sa celom krizom. Zdravstveni sistem funkcioniše, imamo dovoljno bolničkih kapaciteta. Preopterećeni smo, svima je teško i zdravstvenim radnicima i građanima. Činjenica je da niko nije toliko žrtvovao sebe kao radnici u zdravstvu jer ova kriza za njih traje već deset meseci. Na nama je da postupimo pametno i odgovorno. Prethodnih dana imali smo izazove poput velikih slava, a pred nama je i Nova godina”, rekao je Dašić i još jednom pozvao na mudrost u predstojećim danima kako bi kao grad i država pobedili krizu.

U Kliničkom centru trenutno je hospitalizovano 315 pacijenata i svi su na nekoj vrsti kiseoničke potpore, rekao je direktor Predrag Sazdanović. 

U kovid sistemu je 12 klinika i 854 zaposlenih. Uz povećan broj kiseoničkih mesta na 490 i kapacitete u privremenoj bolnici na Šumadija sajmu, situacija je stabilna bez obzira na veliki pritisak i spremni smo da reagujemo blagovremeno. Sve ostale klinike morali smo da raselimo tako da najviše trpe pacijenti sa hroničnim nezaraznim bolestima i onkološki bolesnici. Dobar deo anesteziologa  je u kovid sistemu, pa će se sa trenutno obustavljenim operacijama onkoloških pacijenata nastaviti nakon božićnih praznika”, kaže Sazdanović.

Prema informacijama Dragana Vasiljevića direktora Instituta za javno zdravlje od početka epidemije ukupno je analizirano 60.000 uzoraka od čega je u Kragujevcu pozitivno 13.711 lica što je 7,7 posto u odnosu na broj stanovnika. U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi 5.300 lica. 

Najveći broj pozitivnih registrovan je 1. decembra, čak 390. U drugoj nedelji decembra registruje se blagi pad broja novih slučajeva. Trenutna epodemiološka situacija u Kragujevcu je vanredna, dok se rizik za lokalnu transmisiju i dalje može oceniti kao visok”, istakao je Vasiljević i dodao da se i dalje insistira na poštovanju svih preventivnih mera.

Tokom trećeg talasa u kovid ambulantama Doma zdravlja Kragujevac u oktobru je obavljeno 5.683 pregleda, a u novembru 16.807. U decembru do danas bilo je 18.144 pregleda odnosno 752 dnevno. Maksimum je zabeležen 14. decembra kada je pregledan 1.031 pacijent.

Ovih dana primetno je da se broj prvih pregleda kao i broj novootkrivenih slučajeva smanjuje, pa će radno vreme kovid ambulanti biti skraćeno. Umesto do ponoći, radiće od 7 do 22 sata”, istakao je Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja.

Na sednici su razmatrani i rezultati inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem propisanih protivepidemijskih mera. Od 26. oktobra do 22. decembra obavljeno je 8.425 inspekcijskih kontrola. Izrečeno je 85 preventivnih, 99 prekršajnih i preko 80 drugih mera.

Na sednici Štaba za vanredne situacije bilo je reči i o pojačanom inspekcijskom nadzoru vanpijačne prodaje pirotehničkih sredstava koji je danas počeo na prostoru oko svih pijaca u gradu. U dane praznika 31. decembra, 6. i 13. januara, kontrola će se obavljati i dva puta dnevno.