Info

Dekan Pravnog fakulteta: Čekamo pravosnažnu presudu i da vidimo šta sa studentima koji su kupovali diplome

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 11 12 2019

Univerzitet u Kragujevcu još uvek nije reagovao povodom prošlonedeljne presude Višeg suda u Smederevu kojom je 16 optuženih u aferi Indeks, vezanoj za prodaju ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu, nepravosnažno osudjeno na ukupno 61 godinu zatvora. 

List Danas i Glas Šumadije pokušali su danas da čuju šta o rečenoj presudi ima da kaže rektor kragujevačkog Univerziteta dr Nenad Filipović, ali je on odgovorio da će se oglasiti saopštenjem.

Taj odbor ni do sada nije morao da čeka, odnosno mogao je, s obzirom da ne utvrdjuje krivičnu odgovornost, već akademsku čestitost aktera afere Indeks, da se oglasi mnogo puta od februara 2007. kada su osumnjičeni profesori i saradnici pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu pohapšeni, ali nije. Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Kragujevcu koji, kako doznajemo, nije zasedao godinu dana, po svemu sudeći, neće to učiniti ni nakon presude smederevskog suda.

Ne oglašavaju se ni na Pravnom fakultetu čiji su rukovodici i profesori osudjeni na višegodišnje zatvorske kazne. Dekan tog fakulteta dr Dragan Vujisić juče nam je, u telefonskom razgovoru, rekao da fakultet ne može da reaaguje, jer u su u toj visokokoškolskoj ustanovi za presudu suda u Smederevu saznali iz medija, pošto još nije ni stigla na fakultet.

- Ta presuda je, u svakom slučaju, neprijatan trenutak za fakultet, ali i za Univerzitet i grad. Fakultet, medjutim, i posle te presude, svoj posao mora, kao što je to činio i pre nje, da radi što kvalitetnije i organizovanije. Da smo tako radili i da tako radimo, pokazuju činjenice da su naši studenti uspešni gde god da rade. Naši studenti su nedavno osvojili prestižnu nagradu na takmičenju mladih pravnika u Strazburu. Imamo veliku podršku studenata, kao i brojne sporazume sa državnim ustanovama i institucijama, kaže Vujisić.  

Odgovarajući na pitanje: Da li će Etička komiija fakulteta da ocenjuje akademsku čestitost osudjenih profesora, naš sagovornik kaže da najpre treba sačekati pravosnažnu presudu u tom slučaju. Pravosnažnu presudu, prema njegovim rečima, treba sačekati i kako bi se donela odluka šta će biti sa svim onim studentima za koje je u dosadašnjem postupku utvrdjeno da su kupovali diplome i ispite.

- Najpre treba da vidimo presudu Višeg suda u Smederevu, a odredjene procedure na fakultetu možemo da pokrenemo posle pravosnažne presude, poručuje Vijisić.

Izvor: Danas; Glas Šumadije

Izvor: Danas; Glas Šumadije