InfoFoto: Grad Kragujevac - Arhiva

Dom zdravlja Kragujevac TREĆI u Srbiji prema kapitacionoj oceni

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 20 03 2023

Dom zdravlja Kragujevac se nalazi na trećem mestu u Srbiji prema prosečnoj kapitacionoj oceni kojom se meri radni učinak lekara, piše RTK. U ovoj ustanovi najavljuju niz aktivnosti kako bi se u narednom periodu poboljšao nivo zdravstvene zaštite građana. Akcenat će biti stavljen na edukaciju i organizaciju preventivnih pregleda u gradskom i prigradskom području.

Kapitacija je način plaćanja primarne zdravstvene delatnosti prema broju pacijenata koji su izabrali pojedinog lekara. Obračunava se na osnovu određenih kriterijuma i predstavlja kombinaciju fiksnog dela plate i varijabilnog koji je zapravo radni učinak lekara.

Dom zdravlja Kragujevac je na kraju 2021. godine ostvario najvišu kapitacionu ocenu i bio prvi u Srbiji. Trenutno se kragujevačka ustanova nalazi na trećem mestu, iza Kuršumlije i Niša, sa prosečnom ocenom 6,1.

To se desilo zato što smo veliki broj lekara poslali na specijalizaciju, primljeni su novi, potrebno je da se uhodaju. Nadamo se da se ove godine ponovo vratimo na prvo mesto. Zašto je bitna ova kapitacija? Tu se objektivnim merilima Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje mere ne samo broj izabranih pacijenata, koji doktor ima i pregleda ih kada su bolesni, nego i da li ih zove na preventivne preglede, da li vodi računa da li oni imaju visok pritisak, neke nelečene bolesti i u tim svim sferama mi ćemo u narednom periodu to da pojačamo, da pojačamo te aktivnosti“, izjavio je za RTK direktor Doma zdravlja Kragujevac, dr Vasilije Antić. 

Dom zdravlja će u narednom periodu organizovati niz aktivnosti u gradskom i prigradskom području.Poseban akcenat biće stavljen na edukaciju stanovništva i preventivu odnosno rano prepoznavanje rizika za određene bolesti kod građana. 

Bolje sprečiti nego lečiti. Znači, bolje vaspitnim radom da ljudima kažemo kako da imaju zdrave stilove života, a, takođe, nekim našim skrining pregledima da otkrijemo na vreme bolesti. Mi radimo skrining i za rak debelog creva i za depresiju i za rak grlića materice i za rak dojke kod žena. Naravno i za kardiovaskularni rizik. Ako se pritisak i šećerna bolest na vreme otkriju i pravilno leči onda nemamo komplikacije zbog kojih pacijent mora da ode u bolnicu“, rekao je Antić.  

Dom zdravlja Kragujevac brine o zdravlju svih građana – od novorođenčadi, preko predškolaca i učenika, do najstarijih. Posebna pažnja se posvećuje reproduktivnom zdravlju žena, a u sastavu ustanove je i kovid ambulanta koja je već tri godine na raspolaganju građanima sa simptomima respiratornih infekcija. 

Izvor: RTK