InfoFoto: Printscreen - RTS

Sanja Kojić najbolja doktorka u kragujevačkom Domu zdravlja

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 11 04 2022

Najbolja među 125 izabranih lekara kragujevačkog Doma zdravlja je doktorka Sanja Kojić. To pokazuje njena kapitaciona ocena od 7,99, koju daju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Zahvaljujući ukupnoj oceni svih lekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi, najbolji među 140 doma zdravlja u Srbiji je kragujevački, piše RTS. 

Koliko izabrani lekar ima pacijenata, kako ih leči, da li ih poziva na preventivne preglede - samo su neki od kriterijuma koji utiču na visinu kapitacione ocene. Tom ocenom, koju daju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, zapravo se vrednuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

U ukupnom zbiru, 125 izabranih lekara kragujevačkog Doma zdravlja dobilo je ocenu 6,25, pa je tako ova zdravstvena ustanova proglašena najboljom u Srbiji. 

Najbolje ocenjena među izabranim lekarima u Kragujevcu je doktorka Sanja Kojić sa ocenom 7,99 koja već dve godine leči i pacijente zaražene koronavirusom.

Kada izaberete ovaj poziv zato što ga volite, najveća motivacija vam je zadovoljan pacijent, dobro kontrolisan pacijent i izlečen pacijent, a kapitaciona ocena je samo dodatna motivacija, dodatan podstrek da taj posao radite još kvalitetnije, efikasnije i bolje”, rekal je za RTS dr Sanja Kojić. 

Osim što je ocena podstrek za rad, utiče i na visinu plate lekara. 

Izabrani lekari sada dobijaju malo veću platu, ukoliko im je kapitaciona ocena veća. Tako da se sada naši izabrani lekari trude, ne samo da leče pacijente koji im dođu, nego i da ih pozivaju i rukovode bolešću i da rano otkrivaju bolest, a što je osnovna funkcija doma zdravlja”, izjavio je za RTS direktor Doma zdravlja u Kragujevcu, dr Vasilije Antić.

U 28 ambulanti kragujevačkog Doma zdravlja tokom 2021. obavljeno je više od 1,2 miliona pregleda i urađeno skoro 1,5 miliona laboratorijskih analiza. 

Izvor: RTS