Info

Ekološka revolucija u Kragujevcu: “Energetika” prelazi sa uglja na gas

Autor: InfoKG
11:30 | Četvrtak, 09 11 2017

“Energetika” će od grejne sezone 2019-2020. za proizvodnju toplotne energije koristiti gas umesto uglja, a za zamenu kotlova biće utrošeno oko četiri miliona evra. Za sada je nepoznato koliko će Kragujevčani ubuduće da plaćaju grejanje, ali je izvesno da će svi udisati čistiji vazduh, piše Politika.  

Kragujevačka toplana će još ove i sledeće grejne sezone zagrevati stanove u Kragujevcu sagorevanjem uglјa, a od 15. oktobra 2019. toplotna energija će se dobijati iz gasa. Na taj način, biće rešen višedecenijski problem grada, koji je Kragujevčanima zadavao mnogo muka u zimskom periodu kada su bili prinuđeni da udišu zagađeni vazduh. 

Imamo plan šta i kako treba raditi. Ušlo se u proceduru javne nabavke za promenu kotlova, ali to neće moći da bude završeno do naredne grejne sezone. Grejanje na gas najverovatnije će početi u zimu 2019., a čitav posao koštaće oko četiri miliona evra. Biće to velika promena za Kragujevac, pre svega u ekološkom smislu. Cena grejanja će zavisiti od cene gasa, ne više od cene uglјa koga smo poslednjih godina ionako teško nabavlјali”, izjavio je za "Politiku" član Gradskog veća za komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj, Vladimir Maksimović. 

Na donošenje odluke da se pređe sa uglјa na gas značajan uticaj je imao i Institut za javno zdravlјe Kragujevac koji je godinama upozoravao na zagađenost vazduha u gradu usled nusprodukata koje je „Energetika” ispuštala iz kotlova. 

Sami smo napravili projekat promene sistema grejanja. Bar u tom smislu smo uštedeli sredstva koja su potrebna za prelazak sa uglјa na gas. Nismo još sigurni kako ćemo obezbediti novac, ali postoji više modela. Očekujem da u naredne dve godine čitav posao bude završen, jer je već bilo krajnje vreme da Kragujevčani počnu da udišu čistiji vazduh”, rekao je za “Politiku” direktor „Energetike”, Milan Ćirović. 

Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji za proizvodnju toplote i dalјe koristi ugalј. Prelaskom sa uglja na gas naš grad će doživeti svojevrsnu ekološku revoluciju, piše “Politika”. 

Izvor: Politika