Info

Evo kada se očekuje useljenje prvih stanara u Centre izvrsnosti (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 10 03 2023

Izgradnja Centara izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija u Kragujevcu, započeta još 2015. privodi se kraju, piše RTS. Useljenje prvih istraživača očekuje se najkasnije na jesen. 

Tu će biti pre svega nastava, laboratorijske vežbe i istraživački deo. Takođe će tu biti institut za informacione tehnologije i računarski centar. Mi se zaista nadamo da će biti vrh istraživanja u Kragujevcu. Kao što znate Univerzitet u Kragujevcu ima vrlo jake grupe iz oblasti biomedicinskih istraživanja, na Šangajskoj listi smo, takođe, prepoznati, na THL listi, takođe. Tako da mislim da će tu puno mladih ljudi, pre svega raditi i da će biti novi projekti vezani za oblast biomedicinskog istraživanja”, rekao je za RTS rektor kragujevačkog Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović.

Centri izvrsnosti prostiru se na više od 11.000 kvadrata. Investicija je vredna 18 miliona evra i finansira se iz kredita Evropske investicione banke, sredstvima resornog ministarstva, budžeta grada i kragujevačkog Univerziteta. 

Podsetimo, izgradnja Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija počela je 2015. godine i plan je bio da radovi budu završeni do kraja 2017. Međutim, izvođač je bankrotirao. Izabrani su novi izvođači radova i krajem septembra 2021. nastavljena je izgradnja Centara. Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je tada da će Srbija dobiti jedan od najznačajnijih naučno-istraživačkih centara u oblastima biomedicinskih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka, jedinstven, ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana. 

Izvor: RTS i InfoKG

Galerija slika