InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs i InfoKG

Evo koji je rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju UKC Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 27 06 2023

Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac je 300 dana od dana potpisivanja, a to, podsetimo, bilo prošle srede, 21. juna. 

Nakon prošlonedeljnog potpisivanja ugovora o početku izrade projektno-tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac između Ministarstva zdravlja i privrednog društva AG Institut Novi Sad, u Kragujevcu je održan prvi radni sastanak.

Projektnom dokumentacijom biće obuhvaćeno oko 22.000 kvadratnih metara površine novih objekata i oko 14.000 kvadrata dogradnje i rekonstrukcije postojećih objekata, podsetio je Aleksandar Milošević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i dodao da je rok za izradu dokumentacije 300 dana od dana potpisivanja. Reč je o projektu koji vodi Ministarstvo zdravlja zajedno sa Projektnom jedinicom i Kabinetom predsednice Vlade Srbije. Ideja je da svi pomognemo u izradi ovih dokumenata kako bi se nakon dobijanja građevinske dozvole i projekta za izvođenje, sledeće godine raspisao tender za izvođenje radova.

Država je obezbedila novac i ove godine smo vrlo brzo, za dva meseca, sproveli tendersku proceduru i izabrali projektanta da nastavimo tamo gde smo stali, istakla je Tatjana Đorđević, direktor projekta. Veliki je posao pred nama, ali od koristi će biti i prethodni projekat od pre desetak godina. Ona je upoznala prisutne sa trenutnim stanjem objekata u UKC Kragujevac kome gravitira više od dva miliona stanovnika i u kome se godišnje zbrine preko 400.000 pacijenata. UKC Kragujevac je veoma značajna zdravstvena ustanova za područje šest do osam okruga i cilj je centralizacija osnovnih funkcija UKC, povezanost sistema u okviru kompleksa, optimizacija vremena i smanjenje troškova, a sve radi povećanja kvaliteta za pacijente i zaposlene.

Inače, predmet izgradnje u prvoj fazi je Centralna zgrada UKC-a, rekonstrukcija i dogradnja Urgentnog centra, uređenje spoljnih saobraćajnica, zelenila i izgradnja nadzemne garaže.

Pored državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Aleksandra Miloševića, sastanku su prisustvovali Tijana Grković, savetnica premijerke; Damjan Obućina, izvršni direktor kompanije AG Institut Novi Sad; Tatjana Đorđević, direktorka projekta – jedinice za implementaciju četiri klinička centra u Srbiji; Aleksandar Lazović šef kabineta gradonačelnika, i predstavnici UKC Kragujevac, javnih preduzeća, ustanova i UNOPS–a.

Čitajte i: Evo šta će se raditi u prvoj fazi izgradnje i rekonstrukcije Kliničkog centra Kragujevac