InfoFoto: zdravlje.gov.rs

Evo šta će se raditi u prvoj fazi izgradnje i rekonstrukcije Kliničkog centra Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 22 06 2023

U Palati Srbrija juče je potpisan ugovor kojim će početi izrada projektne dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Predmet izgradnje u prvoj fazi je Centralna zgrada Kliničkog centra, rekonstrukcija i dogradnja Urgentnog centra, uređenje spoljnih saobraćajnica, zelenila i izgradnja nadzemne garaže. Radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini sledeće godine.

Ugovor su, podsetimo, juče potpisali ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnik privrednog društva AG Institut d.o.o. Novi Sad, Damjan Obućina.

Predmet ugovora je izrada tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, kojom će biti obuhvaćeno oko 22.000 metara kvadratnih površine izgradnje novih objekata i oko 14.000 kvadrata površine dogradnje i rekonstrukcije postojećih objekata.

Ministarka Danica Grujičić je istakla da je ovo veliki korak za građane cele Šumadije, jer će novi i rekonstruisani kapaciteti UKC Kragujevac značajno unaprediti nivo zdravstvene usluge:

- Stara zgrada će biti rekonstruisana i prilagođena savremenim standardima lečenja. Izgradnjom nove zgrade biće obezbeđen dodatni prostor koji nedostaje Kliničkom centru. Nadamo se da će čitav projekat biti završen u što kraćem roku, što će značajno unaprediti i uslove rada lekara i uslove lečenja pacijenata.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić i prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac, koji je u svom obraćanju ovaj dan nazvao istorijskim: 

- Potpisivanjem ugovora ušlo se u realizaciju ovog značajnog projekta. Sa oko 3000 zaposlenih, UKC Kragujevac pruža zdravstvenu uslugu za oko 2 miliona ljudi, tako da imamo problema i sa prostorom i sa kadrovima, ali angažovanjem Ministarstva zdravlja i ministarke Grujičić dobili smo svu podršku, a današnje potpisivanje ugovora prvi je korak ka dobijanju adekvatnih prostornih uslova za rad UKC Kragujevac.

Predmet izgradnje u prvoj fazi je Centralna zgrada Kliničkog centra, rekonstrukcija i dogradnja Urgentnog centra, uređenje spoljnih saobraćajnica, zelenila i izgradnja nadzemne garaže.

Izgradnja bi trebalo da počne u drugoj polovini sledeće godine.