InfoFoto: Arhiva - GTO Kragujevac

Evo koliko je turista posetilo Kragujevac u 2020. GTO: Od boravišne takse u gradsku kasu se slilo 4,6 miliona

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Četvrtak, 04 02 2021

Kragujevac je prošle godine posetilo blizu 18.500 turista, što je za 65 odsto manje u odnosu na 2019., a uzork tome je pandemija Korona virusa, izjavili su za InfoKG iz Gradske turstičke organizacije Kragujevac. Dodaju i da se od naplate boravišne takse u 2020. u gradski budžet slilo 4,6 miliona dinara, a to je upola manje nego lani.  

Turizam je jedan od privrednih grana koja usled pandemije Korona virusa trpi ogromne gubitke. Turistički promet u Srbiji je više nego prepolovljen prošle godine u odnosu na prethodne, a ista situacija je i u Kragujevcu. 

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je grad na Lepenici tokom prošle godine posetilo turista blizu 18.500, a ostvareno je gotovo 50.000 noćenja. Shodno situaciji sa Korona virusom, više je bilo domaćih gostiju nego stranih.  

Iz Gradske turističke organizacije Kragujevac saoštili su da je 2020. za 65 odsto samanjen broj turista u odnosu na 2019., a broj noćenja za 54 procenta.    

Očekivano je da statistika na godišnjem nivou pokazuje značajan pad broja dolazaka i ostvarenih noćenja u našem gradu. U tom smislu delimo sudbinu svih drugih većih gradova koji su u godini za nama ostali bez velikog broja manifestacija, festivala, sajmova, kongresa, sportskih dešavanja, svega onoga što u najvećoj meri privlači posetioce”, izjavio je za InfoKG direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac, Bojan Pavlović. 

Dodaje da, kada je reč o broju noćenja domačih turista u Kragujevcu u prošlj godini, statistika od septembra pokazuje bolje rezultate u odnosu na 2019.

Jako raduje činjenica da smo u septembru prošle godine ostvarili rast od 5,1% noćenja domaćih turista u odnosu na 2019. godinu, dok su brojke iz oktobra i decembra pokazale rast od 18,4%, odnosno 13,5%. Evidentno manji broj turista je u ovim mesecima ostvario veći broj noćenja što nam govori da se dužina boravka posetilaca u našem gradu povećala”, kaže Pavlović.  

Prema Pavlovićevim rečima, od naplate boravišne takse u 2020. u gradsku kasu se slilo 4,6 miliona dinara i to je upola manje nego lani.  

Iz GTO "Kragujevac" poručuju da su aktivno promovisali turistiičke proizvode našeg grada i okoline na nacionalnim i lokalnim televizijama, časopisima i društvenim mrežama, pa, kako kažu, radovala bi ih činjenica ako je bar deo ostvarenog turističkog prometa rezultat njihovog rada.