InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Festival “Grčka u srcu Srbije” u Kragujevcu

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 28 11 2023

Festival “Grčka u srcu Srbije” biće održan od 1. do 3. decembra na Šumadija sajmu. Oko sto izlagača iz Grčke predstaviće se na Festivalu.

Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva “Filos” kao inicijator bratimljenja grada Kragujevca i grada Katerini, a uz podršku Grada  i Šumadija sajma, organizuje festival „Grčka u srcu Srbije“. 

Ideja da organizujemo Festival „Grčka u srcu Srbije“ nastala je kao posledica grčkih večeri koje smo organizovali poslednjih par godina. Udruženje postoji već deset godina i odlučili smo da malo formalizujemo celu priču, da izađemo iz okvira samo grčkih večeri i da napravimo jedan festival. Na Festivalu će biti oko stotinak izlagača iz cele regije Katerini, iz svih segmenata društva, sport, ekonomija, privreda. Udruženje „Filos“ je iniciralo još jedno bratimljenje o čemu ćemo pričati nakon Festivala”, rekao je Dragan Stojanović iz Udruženja “Filos”.

Manifestacija „Grčka u srcu Srbije“, dani srpsko-grčkog prijateljstva organizovaće se u svetlu budućeg pobratimstva grada Kragujevca sa gradom Katerini u Grčkoj. Sa radošću smo prihvatili ovu inicijativu koju je pokrenulo Udruženje „Filos“. Do sada Kragujevac nije bio grad pobratim ni sa jednim gradom u Grčkoj, što ne znači da će biti i jedini. Pored toga što će manifestacija okupiti veliki broj građana i svako naći nešto za sebe, uticaće i na međuopštinsku saradnju na čemu se sve više insistira i najjednostavniji je model međunarodne saradnje. Kragujevac može da se pohvali velikim brojem gradova pobratima i to jedan od naših zaštitnih znakova ali i model kojim možemo da doprinesemo razvoju naše privrede”, izjavila je članica Komisije Privremenog organa grada Kragujevca, Danka Andonovski.

U toku festivalskih dana predstaviće se kulturno - umetnička društva, plesni klubovi, muzičari, horovi, orkestri i dramski umetnici.