Info

Fiat privremeno zatvara fabrike u KRAGUJEVCU, Italiji i Poljskoj

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 18 03 2020

Kompanija FCA obustavlja proizvodnju na dve nedelje u većini svojih evropskih fabrika kako bi zaštitila radnike od pandemije virusa korona i prilagodila poslovanje padu tražnje, najavio je italijansko-američki proizvođač vozila.

FCA, koji prema procenama analitičara proizvodi oko 25 odsto svojih vozila u Evropi, naveo je u saopštenju da će obustava rada, koja će trajati do 27. marta, omogućiti kompaniji da "efikasno odgovori na poremećaj tražnje na tržištu obezbeđujući joj da optimizuje ponudu", izveštava Rojters.
 
U saopštenju se dodaje da će privremeno biti obustavljena proizvodnja u pogonima FCA u Italiji, kao i u Kragujevcu i mestu Tihi u Poljskoj.
 
Italijanski sindikat radnika FIOM ocenio je odluku FCA kao "neophodnu".
 
Odluka Fiata je usledila nakon sličnih poteza drugih italijanskih proizvođača automobila i auto-delova, jer je epidemija virusa korona zadala novi udarac evropskoj automobilskoj industriji koja se od ranije bori sa slabom globalnom tražnjom i strogim novim propisima o zagađenju vazduha.
 
Prošle nedelje, proizvođač luksuznih automobila Ferari je objavio da zatvara svoje dve fabrike do 27. marta, jer trpi akutni nedostatak auto-delova. Proizvođač premijum kočnica Brembo, među čijim klijentima je i Maserati, saopštio je da će ove nedelje privremeno zatvoriti svoja četiri pogona u Italiji.

Izvor: Tanjug; 021.rs

Izvor: Tanjug; 021.rs