InfoFoto: Arhiva

Fiat pokreće proizvodne trake posle 110 dana pauze: Radnici od utorka na posao

Autor: Branko Vukašinović
14:45 | Petak, 03 07 2020

Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici FCA Srbija biće nastavljena u utorak, 7. jula, kada se radnici vraćaju u pogone nakon 110 dana pauze, potvrdili su za InfoKG iz Samostalnog sindikata fabrike FCA Srbija. Naglašavaju da je kompanija preduzela sve mere zaštite u cilju sprečavanja širenja Korona virusa i da će u skladu sa tim, izmešu ostalog, svim radnicima pre ulaska u fabrički krug biti izmerena temperatura, a dobiće i maske, zaštitne naočare i rukavice.

Radnici kompanije FCA Srbija od 16. marta ne rade. Prvenstveno su bili upućeni na plaćeno odsustvo, pa su morali da iskoriste nekoliko dana starog odmora, nakon čega su bili na prinudnom odmoru, pa opet na plaćenom odsustvu. Razlog za to je epidemija Korona virusa, ali i smanjena potražanja za automobilima.

Iz Samostalnog sindikata kompanije FCA Srbija poručili su da se proizvodnja u kragujevačkoj fabrici nastavlja u utorak, 7. jula. To znači da su radnici Fiata bili na pauzi 110 dana, a ukoliko izuzmemo dane vikenda i uskršnje i prvomajske praznike oko 75 dana.  

Zamenik predsednika Samostalnog sindikata u kompaniji FCA Srbija, Nebojša Mandarić izjavio je za InfoKG da će u ponedeljak, 6. juna, raditi deo radnika, kako bi se sve pripremilo za početak proizvodnje, a da od utroka, 7. juna, svi zaposleni počinju sa radom. Naglasio je i da je kompanija preduzela sve mere zaštite u cilju sprečavanja širenja Korona virusa.

Na ulazu u farbiku biće postavljen tunel sa termokamerama, koje će meriti temperaturu svakom radniku koji uđe u fabrički krug. Na ulazu će radici dobiti po dve maske, zaštitne naočare i rukavice, ali i bočicu alkohola za dezinfekciju radnog mesta. Radnici su duži da poštuju distancu od 2 metra, a u fabričkom krugu će i na posebnim punktovima biti postavljena dezinfekciona sredstva”, rekao je za InfoKG Mandarić.  

Na pitanje da li će radnici do odlaska na kolektivni godišnji odmor, koji počinje 1. avgusta, imati još neradnih dana, Mandarić nije mogao da odgovori, ali je rekao da je bitno to što proizvodnja startuje.