InfoFoto: GTO

Gimnazijalci revolucionari: Osmislili pametnu košnicu, pčelari i pčele komuniciraju preko kompjutera!

Autor: InfoKG
10:01 | Ponedeljak, 22 05 2017

Đaci Prve kragujevačke gimnazije osmislili su revolicionarni izum - pametnu košnicu, odnosno, način kako da da pčelari, pomoću računara, komuniciraju sa pčelama u košnicama, a da ne moraju lično da ih obilaze. Zvuk, slika, podaci o temperaturi i vlažnosti vazduha iz košnice, uz pomoć specijalnog rama, stižu na pčelarevu web adresu.

Na Nacionalnom takmičenju najboljih đačkih kompanija, koje je podržala Vlada Srbije, a organizovao USAID, prvo mesto su zauzeli upravo gimnazijalci iz Kragujevca. Oni će sa svojim projektom "pametne košnice" predstavljati Srbiju na međunarodnom takmičenju koje će se održati u Briselu od 11. do 13. juna. Đaci iz Kragujevca su na ovom takmičenju bili ne samo najbolji, već i najmlađi, a pohađaju specijalni informatički smer. Njih četvoro su u odeljenju I/SI.

Jovana Mališić je u njihovoj đačkoj firmi "Lego Buzz" glavni direktor. "Mi smo napravili pametnu košnicu koja obezbeđuje komunikaciju između pčelara i pčela preko računara. Napravili smo ram koji može da se ubaci u svaku standardnu košnicu. Pčelar može da prati stanje u svakoj košnici a da ne mora da bude na livadi gde su pčele", priča Jovana.

Đaci kažu da je u ram za košnicu spakovana najmodernija tehnologija: kompjuter, mikrofon, zvučna kartica, senzori za temperaturu i vlažnost i kamera. "Podaci se iz rama šalju na pčelarevu veb-adresu. Slika sa kamere ide non-stop, a rezultati koje prikupljaju senzori i obrađuje računar šalju se na svakih deset minuta. Bitno je i to što pčelar može da čuje zvuk iz košnice, zato što ljudi koji se bave pčelarstvom na osnovu njega znaju kako su im pčele. Da li su uznemirene, uplašene ili su zadovoljne", objašnjava kako sve radi učenik Nemanja Milovanović, koji u ovoj firmi ima ulogu direktora proizvodnje.

Da je "Lego Buzz" ozbiljan projekat koji ima svoju ekonomsku isplativost i računicu, objašnjava Jana Marković, koja je direktorka marketinga. "Košnica je naša ideja, ali su malo pomogli stručnjaci sa PMF-a savetima. Napravili smo ram koji je inovativan uglavnom zbog toga što prenosi zvuk i ima kameru... To do sada nije niko uradio", hvali košnicu Jana.

Da svaki proizvod ima svoju cenu, ali i opravdanje za nju, kao pravi direktor prodaje objašnjava Milica Tomić. Ona je u đačkoj kompaniji direktorka finansija. "Kada smo preračunali sve što je potrebno za ram, isplativa cena rama za pametnu košnicu bi bila 59 evra, a sa solarnom baterijom 73 evra. U ponudi je i kompletna košnica dizajnirana po modelu koji pčelari zovu "srpska košnica". Ona bi koštala od 109 do 123 evra, zavisno od toga da li je napajanje na baterije ili solarno", kaže ona.

Razredni starešina ovog posebnog odeljenja koje gaji najtalentovanije učenike Srbije je Katarina Veljković. Profesor je informatike i ne krije ponos zbog uspeha svojih učenika. "Ova košnica kao proizvod ima budućnost, a može i dodatno da se razvija, tako da sama od sebe uči i sama sebe održava. To je sledeći stepen razvoja kome težimo", objašnjava profesorka.

Izvor/foto: BLIC