SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Fascinantne činjenice o pčelama koje možda niste znali

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 21 05 2024

Pčele su neverovatna stvorenja koja igraju ključnu ulogu u našem ekosistemu. Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o medonosnim pčelama (Apis mellifera) koje će vas sigurno zapanjiti.

Istorija proizvodnje meda

Medonosne pčele proizvode med već 150 miliona godina. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su pčele jedini insekti koji prave hranu koju ljudi konzumiraju.

Životni vek i proizvodnja meda

Prosečna pčela tokom svog kratkog života, koji traje oko četiri nedelje, proizvede oko 1/12 kašičice meda. Iako se to čini malim, zajednički rad svih pčela u koloniji omogućava proizvodnju značajnih količina meda.

Matica - kraljica košnice

Matica, koja može živeti do pet godina (u retkim slučajevima i do sedam godina), jedina je pčela u košnici koja polaže jaja. Tokom letnjih meseci, kada je najaktivnija, može položiti i do 2.500 jaja dnevno, osiguravajući kontinuirani rast pčelinje zajednice.

Organizacija kolonije

Jedna kolonija pčela sastoji se od 20.000 do 80.000 pčela i jedne matice. Muške pčele, poznate kao trutovi, imaju jedinstvenu ulogu - njihov jedini zadatak je parenje sa maticom. Trutovi ne rade i nemaju žaoke.

Oprašivanje cvetova

Jaka i zdrava pčelinja zajednica može oprašiti do 3.000.000 cvetova tokom jednog dana. Ovaj proces je od vitalnog značaja za opstanak mnogih biljnih vrsta i, samim tim, za čitav ekosistem.

Ove činjenice naglašavaju koliko su pčele fascinantna bića i koliko je njihov rad važan za prirodu i za nas. Štitimo pčele i cenimo njihov trud!